Fico je na ukrajinskej čiernej listine, Dzurinda v pracovnej skupine s exšéfom NATO

V Kyjeve vidia svojho najväčšieho protivníka na Slovensku v bývalom viacnásobnom premiérovi a predsedovi Smeru. Centrum proti dezinformáciám pri Rade národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny zaradilo Roberta Fica na zoznam zahraničných 75 osôb, ktoré šíria informácie v súlade s ruskou propagandou. Tento štátny orgán funguje pri rade, ktorej členov vymenúva prezident Volodymyr Zelenskyj.

26.07.2022 11:46 , aktualizované: 13:55
Fico, čierna listina
Robert Fico sa dostal na ukrajinskú čiernu listinu šíriteľov proruskej propagandy.
debata (432)

Na čiernom zozname je spomedzi krajín visegrádskej štvorky (Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko) spolu s Ficom už len jeden človek. Je ním poľský politológ Tomasz Jankowski. Ten sa tam dostal za tvrdenia, že na Ukrajine prekvitá ultranacionalizmus a Západ je rusofóbny.

Na zozname sa nachádzajú aktívni i bývalí diplomati, sociológovia, novinári, niekdajší vysokopostavení vojaci, politológovia atď. Nechýbajú ani politici vrátane tých, ktorí sa z politickej scény už stiahli.

Robert Fico na zoznam reagoval na sociálnej sieti. Tvrdí, že ho vyhlásili za dezinformátora, lebo má na rozdiel od slovenskej vlády iný názor na vojnu na Ukrajine. „Presnejšie povedané, každý, kto má iný názor ako ukrajinský prezident, je zločinec. Taká je liberálna demokracia, aj na Slovensku. Keď máte iný názor, najskôr sa Vás snažia umlčať mediálne a kompromitovať, keď to nefunguje, tak Vás zatvoria,“ napísal Fico.

Podľa jeho slov je na Ukrajine vojna medzi USA a Ruskom a Kyjev je pod absolútnou kontrolou USA. „O tejto vojne Ukrajina, USA, Rusko, EÚ a osobitne slovenské médiá a vládni politici povedali toľko nepravdivých informácií, že z nej z pohľadu objektivity urobili jednu z najnedôvery­hodnejších svetových udalostí. Nie som ani na strane USA, ani na Ukrajiny, či Ruska, som na strane Slovenska, zdravého rozumu a pravdy,“ dodal Fico.

Vážení priatelia, veľmi nerád by som prejavil neúctu k iným udalostiam, ale za najpodstatnejšie dnes považujem, že…

Uverejnil používateľ Robert Fico Utorok 26. júla 2022

Denník Pravda požiadal o reakciu podpredsedu Smeru Ľuboša Blahu. V esemeske odpísal, že Robert Fico obhajuje záujmy Slovenskej republiky a chce, aby naši občania nemuseli kvôli nezmyselným sankciám proti Rusku čeliť plynovej kríze a rekordnému zdražovaniu. „Ak je toto podľa Zelenského režimu ‚ruská propaganda‘, iba to potvrdzuje, ako arogantne a agresívne sa správa voči Slovensku, nerešpektuje našu suverenitu a slobodu hodnotiť geopolitické spory v súlade s národnými záujmami Slovenska," pokračoval Blaha.

Opakovane sa vymedzil proti tomu, aby v Kyjeve šéfa Smeru nálepkovali: „Ostro odmietam takéto zasahovanie do vnútropolitického života na Slovensku zo strany cudzieho štátu. Ukrajinská vláda týmto urazila značnú časť slovenského národa, ktorá vníma spor USA a Ruska na ukrajinskom území presne tak ako Robert Fico," zakončil svoju reakciu Blaha.

Z politikov vládnej koalície bola Pravda zvedavá na názor Juraja Krúpu, ktorý je predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Je presvedčený o tom, že Ficove vyjadrenia sú v posledných rokoch mimoriadne svojské a účelové s tým, že sa dajú označiť tiež za manipulatívne a tendenčné. „Spôsob jeho myslenia sa absolútne nestotožňuje európskym hodnotovým rámcom, Fico je veľmi nesolidárny aj s Ukrajinou. Tá si pochopiteľne všíma, že predseda Smeru tendenčne zavádza," povedal Krúpa.

Poslanec z OĽaNO doplnil, že Fico sa svojimi výrokmi o Ukrajine snaží ovplyvňovať verejnú mienku na Slovensku. „Podobne ako premiér Viktor Orbán v Maďarsku sa Fico v podstate stal hlásnou trúbou Kremľa v našom štáte. V tejto téme sa snaží súťažiť s jemu podobnými, ako sú kotlebovci či uhríkovci," uzavrel Krúpa, ktorého zaradenie Fica na ukrajinský čierny zoznam neprekvapilo.

Ukrajinské centrum Ficovi vyčíta tvrdenia, že je to Ukrajina, kto neplní tzv. Minské dohody či to, že chce, aby západné štáty zrušili sankcie proti Moskve. Kyjev mu pripisuje aj tvrdenie, že nie je možné prilepiť zodpovednosť za konflikt na Ukrajine Moskve.

Fico sa ocitol na tomto zozname v spoločnosti líderky francúzskej krajnej pravice Marine Le Penovej. Na jar tohto roku druhýkrát znovu neúspešne kandidovala v prezidentských voľbách proti Emmanuelovi Macronovi, ktorého väčšina voličov podržala v Elyzejskom paláci.

Fico a Le Penová sú jednoznačne dve najznámejšie osoby z Európy, ktoré ukrajinské centrum zaradilo medzi uvedených 75 ľudí zo všetkých možných častí sveta. Medzi známymi menami je napríklad aj americký ekonóm Jeffrey Sachs, ktorý hovorí, že USA majú podiel na tom, že Rusko napadlo Ukrajinu a že sankcie proti Rusku by mali byť zrušené. Z mimoeurópskych štátov to najviac platí o bývalom brazílskom prezidentovi Lulovi da Silvovi. Na zoznam sa dostal za tvrdenie, že Zelenskyj môže za vojnu rovnako ako Putin.

Pracovná skupina pre garancie pre Ukrajinu

Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda sa stal členom medzinárodnej pracovnej skupiny zaoberajúcej sa bezpečnostnými garanciami pre Ukrajinu. Mala by podľa jeho slov slúžiť ako konzultačná platforma ukrajinského politického vedenia. TASR to potvrdil Dzurinda.

„Ukrajina vzdoruje vojenskej agresii Ruska, ale jej politické vedenie premýšľa aj o povojnovom vývoji Ukrajiny,“ uviedol Dzurinda. Zároveň dodal, že by mala dostať od medzinárodného spoločenstva také bezpečnostné garancie, ktoré jej umožnia povojnovú obnovu a udržateľný rozvoj.

„Keď sa táto vojna skončí, Ukrajina bude potrebovať spoľahlivé a účinné bezpečnostné záruky od spojeneckých krajín,“ píše sa v tlačovom vyhlásení skupiny zverejnenom na webstránke medzinárodnej konzultačnej spoločnosti Rasmussen Global, ktorú založil dánsky expremiér a bývalý šéf NATO Anders Fogh Rasmussen. Ten je zároveň spolupredsedom uvedenej medzinárodnej pracovnej skupiny pre bezpečnostné garancie, ktorej prvé stretnutie sa konalo v nedeľu v Kyjeve. Záruky by mali zabrániť tomu, aby v budúcnosti došlo k ďalšej agresii zo strany Ruskej federácie.

Cieľom pracovnej skupiny je podľa vyhlásenia vytvoriť odporúčania, ako by mohli záruky vyzerať a fungovať v praxi. Skupina sa bude riadiť štyrmi princípmi. Po prvé nezávislosť Ukrajiny závisí od jej schopnosti brániť. Ďalej schopnosť obrany závisí od úspešnej obnovy krajiny, sankcie voči Rusku majú kľúčový význam pre bezpečnosť Ukrajiny a budúcnosť krajiny predstavuje suverénny štát v srdci Európy.

Členmi skupiny sú niekdajší vrcholoví politici a predstavitelia zahraničnopoli­tických inštitútov z Ukrajiny, USA, Poľska, Francúzska, Talianska, Nemecka, Švédska či Austrálie. Spoločne s Rasmussenom jej predsedá vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Podľa Rasmussena zmyslom tejto skupiny je nájsť pracovný model, ktorý môže do budúcnosti zaistiť nezávislosť a bezpečnosť Ukrajiny.

TASR

© Autorské práva vyhradené

432 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ukrajina #vojna na Ukrajine