Taiwan nacvičoval odrazenie útoku "nepriateľa" z mora

Taiwan v utorok počas každoročných vojenských manévrov nacvičoval zastavenie útoku z mora. Cvičenie pozorovala i taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, ktorá pochválila "odhodlanie" taiwanskej armády.

26.07.2022 12:55
Taiwan Foto: ,
Vojenské cvičenie Chan-kuang na Taiwane 26. júla 2022
debata

V druhý deň najväčšieho vojenského cvičenia armáda tejto ostrovnej krajiny, taiwanské bojové stíhačky a vojnové lode vystreľovali rôzne typy rakiet s cieľom zastaviť „skupiny nepriateľských lodí“, uviedla armáda.

Cchaj sa na začiatku cvičenia nalodila na torpédoborec triedy Ťi Lung, z ktorého paluby manévre pozorovala. „Precízne a spoľahlivé cvičenie, ktoré ste všetci vykonali, ukazuje schopnosti a odhodlanie armády Taiwanskej republiky chrániť náš domov a brániť našu krajinu,“ uviedla Cchaj, pričom počas príhovoru použila oficiálny názov Taiwanu.

Taiwanu neustále hrozí, že ho napadne Čína, ktorá vníma tento ostrovný štát s vlastnou demokratickou vládou za súčasť svojho územia. Rinčanie zbraní z Pekingu sa ešte zosilnilo po tom, čo do prezidentského úradu na Taiwane nastúpila Cchaj, ktorá odmieta tvrdenie Číny, že Taiwan je jej súčasťou.

Fregata odpaľuje protivzdušnú raketu počas...
Protiponorkové lietadlo P3C prelieta ponad...
+3Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen počas...

Vojenské cvičenie s názvom Chan-kuang sa tento rok začalo v pondelok a bude trvať päť dní. Tieto manévere majú upozorniť i na poučenie vyplývajúce z ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá zvýšili i obavy z čínskeho útoku na Taiwan.

Šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Bill Burns minulý týždeň uviedol, že Čína už vyzerala, že je odhodlaná použiť na Taiwane silu, avšak skúsenosť Ruska na Ukrajine prinútila Peking prehodnoť svoje plány v súvislosti s tým, kedy, ako a či vôbec k takémuto kroku pristúpiť.

Taiwan, vojaci Čítajte viac Po Ukrajine Taiwan? Zaútočí naň Čína? Odpovedá taiwanský diplomat
debata chyba
Viac na túto tému: #vojenské cvičenie #Taiwan