Rusko sa po roku 2024 stiahne z Medzinárodnej vesmírnej stanice

Rusko sa po roku 2024 stiahne z projektu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Na rokovaní s prezidentom Vladimirom Putinom to povedal nový šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov. Rusko chce podľa neho vybudovať vlastnú orbitálnu stanicu.

26.07.2022 14:26 , aktualizované: 14:49
Jurij Borisov / Vladimir Putin / Foto: ,
Šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov (vpravo) počas rokovania s prezidentom Vladimirom Putinom v Kremli 26. júla 2022
debata (7)

„Samozrejme budeme plniť všetky naše záväzky voči našim partnerom, ale rozhodnutie o odchode z tejto stanice po roku 2024 bolo prijaté,“ povedal Borisov. „Myslím, že dovtedy začneme vytvárať ruskú orbitálnu stanicu,“ dodal.

Vybudovanie ruskej orbitálnej stanice (ROSS) bude podľa neho hlavnou prioritou Roskosmosu v oblasti pilotovanej kozmonautiky.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok na otázku agentúry TASS povedal, že rozhodnutie Ruska odstúpiť z projektu ISS po roku 2024 bolo prijaté už skôr. Podľa agentúry AP Borisovovo vyhlásenie potvrdilo predchádzajúce vyjadrenie ruských predstaviteľov o zámeroch Moskvy opustiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu po tomto roku.

Borisov sa postavil do čela ruskej vesmírnej agentúry v polovici júla po tom, čo na tejto pozícii nahradil Dmitrija Rogozina. Dovtedy Borisov zastával funkciu vicepremiéra, kde sa venoval otázkam vesmíru a vojensko-priemyselných komplexov.

Rozhodnutie Ruska odísť z ISS prichádza v čase mimoriadneho napätia medzi Moskvou a Západom kvôli ruskej vojenskej agresii na Ukrajine. Napriek rozkolu sa však americká vesmírna agentúra NASA a Roskosmos začiatkom mesiaca dohodli na pokračovaní spoločných letov na stanicu.

Medzinárodná vesmírna stanica v súčasnosti zostáva jednou z posledných oblastí spolupráce medzi Moskvou a Západom, ktorý na Rusko uvalil sankcie kvôli invázii na Ukrajine.

Napriek vypätej situácii na Zemi sedem obyvateľov ISS opakovane tvrdilo, že spolu na orbite vychádzajú dobre, rovnako ako riadiace tímy v americkom Houstone a Moskve. Súčasné osadenstvo stanice tvoria traja Američania, traja Rusi a Talianka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Roskosmos