Exkancelár Schröder je na dovolenke v Moskve. Kremeľ nevylúčil jeho stretnutie s Putinom

Bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder je v Moskve. Oznámil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Pesko, ktorý nevylúčil ani možné stretnutie exkancelára s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

26.07.2022 16:11
Gerhard Schröder Foto: ,
Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder
debata (32)

„Pokiaľ mi je známe, je v Moskve,“ povedal Peskov novinárom v súvislosti so Schröderovým pobytom. „Stretnutie nie je naplánované, avšak možný kontakt nevylučujeme,“ dodal Peskov.

Schröder na otázku novinárov o dôvode svojej návštevy Moskvy povedal, že je na dovolenke. Do Moskvy priletel v nedeľu lietadlom azerbajdžanských aerolínií z Baku. „Som tu na pár dní na dovolenke. Moskva je pekné mesto,“ povedal Schröder televízii n-tv. Na poznámku novinára, že je blízko centrály Rosnefť, odpovedal: „Skutočne? Ach áno, máte pravdu.“

Schröder zo Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka bol nemeckým spolkovým kancelárom v rokoch 1998–2005. Neskôr sa stal členom dozornej rady ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť. Takisto podporoval výstavbu plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý priváža ropu do Nemecka z Ruska cez Baltské more.

Nemecký exkancelár čelí tvrdej kritike za to, že dostatočne neodsúdil pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajine a že sa spočiatku odmietal vzdať členstva v dozorných radách ruských štátnych energetických podnikov. V dôsledku narastajúceho tlaku sa však v máji tohto roka rozhodol rezignovať na svoj post v Rosnefte. Uchádzal sa aj o členstvo v dozornej rade Gazpromu, nakoniec svoju nomináciu odmietol.

V máji sa rozpočtový výbor nemeckého parlamentu rozhodol, že zbaví Schrödera niekoľkých oficiálnych výhod, ktoré mal ako bývalý spolkový kancelár – vrátane kancelárie v Bundestagu.

Gerhard Schröder / Vladimir Putin / Čítajte viac Sociálni demokrati chcú vylúčiť Schrödera zo strany pre jeho blízke väzby na Putina
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Gerhard Schröder #Rosnefť