Orbán sa cíti byť nepochopený pri slovách o miešaní rás. Nahneval aj svoju poradkyňu

Medzinárodný osvienčimský výbor v utorok dôrazne odsúdil vyjadrenie maďarského premiéra Viktora Orbána o "nezmiešanej maďarskej rase", ktoré predniesol počas uplynulého víkendu v prejave v Rumunsku. Informovala o tom agentúra AFP.

27.07.2022 06:28
Viktor Orbán Foto:
Viktor Orbán
debata (43)

Medzinárodný osvienčimský výbor založili v roku 1952 preživší holokaust. Zástupcov v ňom má 19 krajín, vrátane Česka a Slovenska.

Výbor označil Orbánov prejav v Sedmohradsku za „hlúpy a nebezpečný“ a vyzval EÚ, aby sa naďalej dištancovala od „Orbánovho rasistického podtónu a dala svetu jasne najavo, že Orbán nemá v Európe budúcnosť“.

Tento prejav pripomína preživším holokaust „temné časy ich vlastného vylúčenia a prenasledovania“, uviedol podpredseda organizácie Christoph Heubner vo vyhlásení zaslanom agentúre AFP.

Heubner osobitne vyzval rakúskeho kancelára Karla Nehammera, aby zaujal stanovisko, keď vo štvrtok Orbána prijme na oficiálnej návšteve Viedne.

AFP konštatovala, že Orbán – známy svojou protiimigračnou politikou – sa v podobnom duchu vyjadril aj v minulosti, ale podľa odborníkov to bolo bez použitia maďarského výrazu pre „rasu“.

Hovorca vlády Zoltán Kovács podľa AFP uviedol, že Orbánov prejav „nesprávne interpretovali“ tí, ktorí „zjavne nechápu rozdiel medzi miešaním rôznych etnických skupín, ktoré všetky pochádzajú zo židovsko-kresťanskej kultúrnej sféry, a miešaním národov z rôznych civilizácií“.

Orbán vo svojom prejave zrejme narážal aj na plynové komory nemeckého nacistického režimu, keď kritizoval plán Bruselu znížiť dopyt po plyne v Európe o 15 percent.

„Nechápem, ako sa to bude presadzovať – hoci, ako som pochopil, minulosť nám v tomto smere ukazuje nemecké know-how,“ povedal maďarský premiér.

AFP dodala, že židovská komunita v Maďarsku a hlavný rabín Róbert Frölich odsúdili Orbánov prejav tiež.

Dlhoročná Orbánova poradkyňa Zsuzsa Hegedüsová podľa maďarských médií v utorok odstúpila z funkcie a kritizovala Orbánov „hanebný postoj“ a „čisto nacistický text hodný Josepha Goebbelsa“ – šéfa nacistickej propagandy.

Podľa britskej stanice BBC je nepravdepodobné, že by odstúpenie Zsuzsy Hegedüsová malo v Maďarsku ďalšie dôsledky. Stranícka disciplína v Orbánovej strane je prísna a rezignácia je takmer neslýchaná. V odpovedi na list tejto svojej dlhoročnej poradkyni Orbán svoje výroky obhajoval.

„Viete lepšie ako ktokoľvek iný, že v Maďarsku moja vláda uplatňuje politiku nulovej tolerancie voči antisemitizmu aj rasizmu,“ napísal.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán