Silné zemetrasenie na Filipínach si vyžiadalo štyri obete a 60 zranených

Severnú časť najväčšieho filipínskeho ostrova Luzon zasiahlo zemetrasenie, ktoré malo podľa Filipínskeho ústavu pre vulkanológiu a seizmológiu silu 7,3 stupňa. Otrasy si vyžiadali najmenej štyria obete a 60 ďalších utrpelo zranenie, podľa agentúry Reuters to oznámilo filipínske ministerstvo vnútra. Otrasy tiež poškodili budovy. Varovanie pred prívalovou vlnou cunami úrady nevydali.

27.07.2022 06:50 , aktualizované: 10:08
filipíny, zemetrasenie Foto:
Poškodená budova po silnom zemetrasení so silou 7,3 stupňa vo filipínskom Banguede v provincii Abra 27. júla 2022.
debata

V Abre zahynul muž, ktorého zasiahli padajúce betónové dosky v jeho dome. Najmenej 25 osôb tam utrpelo zranenia. Išlo najmä o pacientov v nemocniciach, uviedli miestni predstavitelia. Niekoľko budov sa v tejto provincii pri otrasoch zrútilo. Jedna osoba zahynula v provincii Benquet v obci La Trinidad. Išlo o robotníka, ktorého zavalili trosky budovy. Päť ľudí utrpelo zranenia pri zosuve balvanov, ktoré na ceste neďaleko Benquetu zasiahli ich vozidlá, informovali miestne úrady.

Filipínsky minister vnútra Benjamin Abalos na tlačovej konferencii uviedol, že otrasy provinciu Abra, kde žije asi 250-tisíc ľudí, zasiahli o 8:43 miestneho času (2:43 SELČ), poškodili 173 budov a vyvolali 58 zosuvov pôdy. Provincia Abra leží vo vnútrozemí a je charakterizovaná hlbokými údoliami a strmými svahmi hôr. Abra leží viac ako 300 kilometrov na sever od Manily. Ohnisko zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke asi desiatich kilometrov. Pacientov a personál jednej z nemocníc v tejto provincii museli záchranári evakuovať, pretože budova sa čiastočne zrútila.

V Manile zase evakuovali pacientov z najmenej dvoch nemocníc. Do zariadení sa mohli vrátiť, až keď sa zistilo, že otrasy tam spôsobili iba drobné praskliny na stenách.

„Krajina sa otriasla, akoby som bol na hojdačke a svetlá zrazu zhasli. Hnali sme sa z kancelárie, počul som výkriky a niektorí moji kolegovia plakali,“ povedal agentúre AP Michael Brillantes z mesta Lagangilang ležiaceho neďaleko epicentra. „Bolo to najsilnejšie zemetrasenie, aké som kedy zažil a myslel som si, že sa krajina otvorí,“ dodal. Úrady sa snažia zistiť, či sa v horských dedinách nezosunula pôda.

Seizmológovia očakávajú, že oblasť zasiahnu ešte silné následné otrasy.

Ľudia cítili otrasy aj v Manile, vybiehali z budov, evakuované bolo aj sídlo Senátu. Dopravný podnik prerušil prevádzku metra. Škody z hlavného mesta hlásené nie sú.

Filipíny ležia v takzvanom ohnivom kruhu. Stretávajú sa tu tektonické dosky, a zemetrasenia sú preto časté. V roku 1990 otrasy o sile 7,7 stupňa zabili na severe Filipín asi 2400 ľudí. Filipíny tiež každý rok zasiahne asi dvadsať tajfúnov a tropických búrok.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Filipíny