Filipíny zrušili nákup vojenských vrtuľníkov z Ruska, obávajú sa možných amerických sankcií

Filipínska vláda zrušila dohodu na nákup 16 ruských vojenských transportných vrtuľníkov kvôli obavám z možných amerických sankcií. Agentúre AP to v utorok večer povedal bývalý filipínsky minister obrany Delfin Lorenzana.

27.07.2022 11:11
Vrtuľník Foto: ,
Ilustračné foto
debata (17)

Lorenzana uviedol, že dohodu o nákupe vrtuľníkov Mi-17 v hodnote 227 miliónov dolárov zrušil minulý mesiac a exprezident Rodrigo Duterte jeho rozhodnutie schválil. Funkčné obdobie oboch predstaviteľov sa skončilo 30. júna.

„Mohli by sme čeliť sankciám,“ zdôvodnil Lorenzana zrušenie dohody, podpísanej vlani v novembri. Americkí bezpečnostní predstavitelia podľa neho o rozhodnutí Manily vedia a mohli by filipínskej armáde ponúknuť podobné stroje.

Filipíny sú spojencom Washingtonu, ktorý na Rusko uvalil tvrdé sankcie v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. Manila v marci podporila rezolúciu OSN požadujúcu okamžité ukončenie ruských vojenských útokov na Ukrajine a stiahnutie všetkých ruských vojakov, pričom odsúdila ruskú inváziu.

Filipínsky exprezident Duterte vyjadril obavy z globálnych vplyvov ruskej invázie, osobne ju ale neodsúdil. Keď bol Duterte pri moci, udržiaval blízke vzťahy so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a označil ho dokonca za svoj idol.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vrtuľník #Filipíny #americké sankcie