Hasiči štvrtý deň bojujú s požiarom v Českom Švajčiarsku, zakázali vstup do národného parku

Štvrtý deň od vypuknutia požiaru je Národný park (NP) České Švajčiarsko pre verejnosť úplne uzatvorený. Informoval o tom riaditeľ správy NP Pavel Benda. Podľa riaditeľa ústianskych hasičov Romana Vyskočila aktuálne horí predovšetkým v blízkosti obce Jetřichovice. Podľa Českej televízie z obce preventívne evakuovali 450 ľudí.

27.07.2022 11:35 , aktualizované: 16:54
hasiči české švajčiarsko požiar Foto:
debata (3)

„Od dnešného dňa je národný park uzatvorený po dohode s Ústianskym krajom,“ uviedol Pavel Benda. Uzatvorená je tiež cesta z Děčína do Bad Schandau. Neprejazdné sú aj odbočujúce regionálne cesty, ktoré smerujú do vnútra národných parkov České Švajčiarsko a Saské Švajčiarsko. Vstup do lesa zakázala aj nemecká časť parku.

Ohniská v Hřensku sa hasičom darí držať pod kontrolou. Uviedol to v stredu hovorca ústianskych hasičov Lukáš Marvan.

Do zásahu sa podľa neho zapojili ďalšie automobilové rebríky, ktoré pomáhajú s hasením nad domami na pravom brehu rieky Kamenice. Plamene tam od rána pozorovali miestni obyvatelia.

VIDEO: Hasiči v Českom Švajčiarsku robia, čo môžu.

Video

Krajský úrad Ústianskeho kraja na svojej webovej stránke v stredu dementoval správy o zákaze vstupu do lesov v celom kraji. Vo vyhlásení uviedol, že v túto chvíľu žiadne špeciálne opatrenia neplatia a o ďalších krokoch bude informovať v priebehu dňa.

Dopoludnia zasadala Bezpečnostná rada Ústianskeho kraja pod vedením hajtmana Jana Schillera. O vyhlásení stavu nebezpečenstva aktuálne neuvažujú. „Podľa informácií od zložiek integrovaného záchranného systému sa situácia dá zvládnuť ich činnosťou a dostupnými technickými prostriedkami,“ uviedol kraj na svojom webe.

Šírenie požiaru sa podľa hovorcu hasičov Lukáša Marvana podarilo zastaviť aj v obciach Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa, odkiaľ museli niektorých ľudí evakuovať. Časť obyvateľov evakuovali aj z Hřenska. „Ďalšie evakuácie zatiaľ v túto chvíľu neplánujeme,“ doplnil Marvan a dodal, že to záleží od vývoja situácie.

požiar Malá Lodina, hasiči Čítajte viac Slovensko vyslalo vrtuľník na pomoc pri požiari v Českom Švajčiarsku

V národnom parku pristúpili aj k ďalšiemu protipožiarnemu opatreniu – začali vytvárať takzvané protipožiarne pásy. Podľa ministra poľnohospodárstva Zdeňka Nekulu sa v priebehu noci do prác zapojili tri harvestory Lesov Českej republiky. „Postupujú veľmi rýchlo, urobili veľký kus práce,“ napísal minister na Twitteri.

V národnom parku České Švajčiarsko aktuálne horí plocha približne 1 000 hektárov. Na mieste naďalej zasahuje viac ako 400 hasičov.

Nad horiacim národným parkom vyhlásili bezletovú zónu

Český Úrad pre civilné letectvo vyhlásil nad národným parkombezletovú zónu. Zákaz lietania platí v okruhu desiatich námorných míľ, čo je približne 18,5 kilometra. Bezletová zóna zatiaľ platí do konca tohto týždňa. V posledných dňoch sa úrad zaoberal problémami, ktoré na mieste spôsobovali najmä drony. Nad oblasťou postihnutou požiarom tiež podľa Českej televízie preletelo ultraľahké lietadlo.

Český minister dopravy Martin Kupka ešte v utorok požiadal majiteľov dronov, aby nad miestami požiarov nelietali. „V oblasti sa uskutočňujú záchranné letecké operácie a môže hroziť tragický stret,“ napísal Kupka na Twitteri. Z dôvodu nerešpektovania tejto výzvy úrad pristúpil k vyhláseniu zákazu lietania.

Platí tiež zákaz plavby na rieke Labe. Vyhlásila ho v stredu Štátna plavebná správa a vzťahuje sa na úsek piatich kilometrov medzi Dolným Žlebom a Hřenskom. Miesto využívajú hasiči na odber vody pomocou vrtuľníkov a lietadiel.

EÚ poslala lietadlá rescEU

Európska komisia (EK) v stredu upozornila, že Európska únia urýchlene zmobilizovala dve hasičské lietadlá a dva vrtuľníky na pomoc pre Českú republiku.

Komisia spresnila, že po utorňajšej žiadosti Čechov o pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ pre civilnú ochranu zareagovali Poľsko a Slovensko, ktoré do Čiech poslali po jednom vrtuľníku. Okrem toho EÚ zmobilizovala aj dve hasičské lietadlá umiestnené v Taliansku z únijnej flotily rescEU.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič pri pripomenul, že krajiny EÚ počas tohto leta čelia rozsiahlym lesným požiarom, a to v oblasti Stredozemného mora, ako aj v strede kontinentu.

„V boji proti požiarom pustošiacim národný park na severe Českej republiky v pohraničnej oblasti s Nemeckom prejavuje EÚ svoju plnú solidaritu,“ vyhlásil Lenarčič a poukázal na poskytnutie konkrétnej pomoci.

Podľa jeho vyjadrenia Koordinačné centrum EÚ pre núdzové reakcie je v úzkom kontakte s českými aj nemeckými orgánmi a podporuje koordináciu hasičských operácií v oblasti. Do Prahy vyslalo styčného dôstojníka, ktorý bude mať na starosti pomoc prichádzajúcu z EÚ. Okrem toho Nemecko aktivovalo družicový systém EÚ Copernicus, ktorý v reálnom čase poskytuje zo zasiahnutej oblasti údaje záchranným zložkám.

Naď: Ak sa situácia nezlepší, pošleme tam vojenský vrtuľník

Pri hasení požiaru by mohol pomôcť vrtuľník Ozbrojených síl SR, povedal slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Podľa jeho slov sú pripravení vrtuľník vyslať v prípade, ak sa tam nezlepší situácia. Zdôraznil, že komunikujú s českou stranou.

„Pomoc obyvateľstvu je na prvom mieste. Robíme, čo vieme, kapacity sú limitované. Zároveň sa snažíme pomôcť aj našim priateľom v Slovinsku, Českej republike alebo kdekoľvek inde. Keby nastala situácia, že by u nás boli tak zásadné a obrovské požiare, aké sú v týchto krajinách, aj my by sme boli vďační, keby nám prišli pomôcť,“ skonštatoval Naď.

Šéf rezortu obrany pripomenul, že v Českom Švajčiarsku je momentálne nasadený vrtuľník Leteckého útvaru ministerstva vnútra SR vrátane hasičov. „Náš vrtuľník hasil ešte predvčerom (25. 7.) v Slovinsku, ďalšie dva hasili v Malej Lodine a vo Veľkej Fatre,“ priblížil.

VIDEO: Slovenskí hasiči po návrate zo Slovinska, kde pomáhali hasiť požiar.

Video

Vrtuľník leteckého útvaru rezortu vnútra zhodil na požiarisko už 17 000 litrov vody, informovalo o tom oddelenie komunikačné a vnútorných záležitostí Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Na hasení sa podieľajú aj slovenskí hasiči. „Českí kolegovia ich požiadali o vytvorenie plniaceho miesta pomocou fireflexu s objemom 54 000 litrov vody. Ten sa podarilo postaviť a plne sprevádzkovať na východnej strane požiaru pri dedinke Mezna,“ priblížil.

S požiarom bojujú aj na nemeckej strane

Hasičom sa stále nepodarilo úplne dostať pod kontrolu požiar v nemeckom Národnom parku Saské Švajčiarsko. Oheň sa nešíri na ďalšie územia, no situácia je stále kritická v dvoch z piatich oblastí. V susednej spolkovej krajine Brandenbursko sa lesný požiar podarilo dostať pod kontrolu. V stredu to uviedli miestni predstavitelia, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

„Oblasť je členitá a nie je jednoduché sa do nej dostať,“ povedal hovorca miestneho úradu pre Saské Švajčiarsko Thomas Kunz. Dodal, že hasenie komplikujú nepriaznivé poveternostné podmienky a mŕtve drevo.

V noci tam bojovalo s požiarom, ktorý horí na ploche 250 hektárov, 148 hasičov. V utorok večer zasahovalo aj päť vrtuľníkov, tri z nich poskytla nemecká armáda.

Vo viacerých oblastiach mali hasiči problémy pri zásobovaní vodou. Okrem prívodu cez hadice z riek Labe a Kirnitzsch vodu privážali aj cisterny.

Lesný požiar sa na nemecké územie rozšíril v pondelok z českého Národného parku České Švajčiarsko. Úrady pre nepriaznivú situáciu zakázali vstup do lesov v Saskom Švajčiarsku a odporučili, aby sa tejto oblasti vyhli. Plamene v súčasnosti neohrozujú žiadne obytné oblasti, píše DPA.

V susednej spolkovej krajine Brandenbursko sa lesný požiar hasičom podarilo dostať pod kontrolu, uviedol šéf miestneho hasičského zboru Steffen Ludewig. „Situácia je stabilizovaná,“ povedal. Zasahuje tam viac ako 400 hasičov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #České švajčiarsko