V japonskom meste Jamaguči chytili a usmrtili útočnú opicu, tlupa už zranila desiatky ľudí

Miestne úrady poľujúce na tlupu opíc, ktoré v západojaponskom meste Jamaguči napadli a zranili už takmer 50 ľudí, chytili a usmrtili jedného z týchto primátov.

27.07.2022 11:57
Opica Foto:
Na videosnímke opica pri vchode do domu v japonskom meste Jamaguči 23. júla 2022.
debata (1)

Opičieho samca chytili, keď sa potuloval po pozemku strednej školy, ostatné opice útočiacej tlupy sú na slobode. Predstavitelia mesta Jamaguči na západe najväčšieho japonského ostrova Honšu sa agresívnu divokú tlupu pokúšajú vystopovať už niekoľko týždňov. Opice sa dostali už aj do hlavných správ médií, pretože napádajú obyvateľov a spôsobujú im prevažne mierne škrabance a uhryznutia.

Špeciálne vybraní lovci v utorok večer vystrelili na opicu z narkotizačnej zbrane a nakoniec zviera chytili neďaleko jazera na školskom pozemku, povedal pre AFP predstaviteľ z miestneho poľnohospodár­skeho úradu.

Keď experti identifikovali toto zviera ako opicu zodpovednú za jeden z útokov, ukončili jej život, dodal predstaviteľ. Podľa odhadu mala štyri roky a výšku okolo pol metra.

Od začiatku útokov na dospelých a na deti pred asi tromi týždňami sa v Jamaguči konajú hliadky. Do utorkového poludnia bolo potvrdených 49 zranených ľudí a stále prichádzajú správy o nových útokoch, preto pokračuje pátranie po ostatných opiciach tlupy.

„Svedkovia opisujú opice ako jedincov rôznej veľkosti a dokonca aj po chytení samca dostávame správy o nových útokoch,“ povedal spomínaný mestský predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. Vo veľkých častiach krajiny bežne vidieť japonské makaky a v niektorých oblastiach ich pokladajú za škodcov, pretože žerú úrodu a dokonca vchádzajú do domov.

Množstvo útokov v Jamaguči je však neobvyklé – niektorí obyvatelia povedali miestnym médiám, že teraz nosia na sebaobranu so sebou dáždniky a záhradné nožnice na strihanie stromov.

Makak Čítajte viac Opice v meste Jamaguči zranili 42 ľudí, úrady proti nim začnú používať uspávacie projektily
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #opice