Pokračovanie článku: Je Orbán proputinovský? Odpovedá expertka

Zničil Orbánov postoj k ruskej vojne úplne vzťahy s vládnucou poľskou stranu Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského?

Áno. Orbánova a Kaczynského takzvaná kultúrna kontrarevolúcia bola vždy viac strategickou obrannou alianciou ako partnerstvom založenom na ideológii a hodnotách. Ruská vojna rozbila tento tandem, pretože maďarský premiér v súvislosti s dianím na Ukrajine prekročil všetky červené čiary. Územná celistvosť Ukrajiny má v poľskej zahraničnej politike strategický význam. Orbán útočil aj na prezidenta Volodymyra Zelenského. Prístup maďarského premiéra k Rusku z neho urobil v Poľsku toxickú postavu. Budúci rok čakajú krajinu voľby a PiS si tiež nemôže dovoliť zahrávať sa so svojimi podporovateľmi.

V prejave Orbán chválil bývalého amerického republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa a onedlho v Texase vystúpi na Konferencii konzervatívnej politickej akcie. Prečo maďarskému premiérovi záleží na budovaní týchto vzťahov?

Kontakty medzi Fideszom a trumpistickými republikánmi sa v posledných mesiacoch zásadným spôsobom posilnili, čo súvisí s Orbánovou izoláciou v Európe. Zhodujú sa na mnohých otázkach. Či je to homofóbia, konšpiračné teórie o Georgeovi Sorosovi, migrácia alebo cieľ delegitimizovať vládu prezidenta Joea Bidena. Orbán vo svojom prejave opísal Trumpa ako mesiáša, ktorého návrat je kľúčom k budúcej prosperite strednej a východnej Európy. Toto priateľstvo posilňuje vnútornú legitimitu Orbánovho režimu tým, že naznačuje, že Maďarsko je kľúčovým hráčom vo svetovej politike, ktorého si predchádza aj bývalý a možný budúci vodca superveľmoci.

Pred niekoľkými mesiacmi Orbán jasne vyhral voľby. Môžu ho však politicky oslabiť ekonomické problémy krajiny, zvyšujúce sa ceny tovarov či inflácia? Bude potrebovať peniaze z fondu obnovy EÚ? O ich uvoľnení by sa malo do mesiaca rozhodnúť.

Režim zúfalo potrebuje fondy EÚ, aby si udržal svoje pevné postavenie, ktoré je založené na klientelistickej korupcii. V rokoch 2010 až 2021 vyhralo jednu pätinu verejných obstarávaní financovaných z peňazí únie 42 firiem, ktoré patria 12 kľúčovým ekonomickým aktérom, ktorí sú spojení s premiérom Orbánom. V Európe je to niečo bezprecedentné, no uvidíme, či sa Brusel poučil z 12-ročného vládnutia Fideszu. Orbán bol majstrom toho, ako kreatívne vedel navodiť jednotu vo vzťahoch s EÚ. Z času na čas vytvoril ilúziu, že únii skutočne ustúpil. No jeho režim sa nemusel vzdať svojich cieľov ovládnuť štát a trh.

V prejave v Baile Tusnad však naznačil, že už neočakáva žiadnu dohodu s Bruselom o eurofondoch. Čo z dlhodobejšieho hľadiska asi povedie k tomu, že Maďarsko sa bude otvárať ďalej na východ. V záujme ďalšieho upevnenia politickej a ekonomickej moci bude vláda pravdepodobne pokračovať vo využívaní finančných príležitostí, ktoré jej poskytujú Čína a ďalšie ázijské diktatúry. Uprostred viacerých hospodárskych kríz by Orbán mohol posilniť vzťahy s Pekingom, aby sa rozšírili obchodné príležitosti pre sieť jeho klientov. Maďarsko tak zostane jedným z najväčších odporcov kritických rozhodnutí EÚ o Číne.

© Autorské práva vyhradené

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #Vladimir Putin #V4 #Visegrádska štvorka #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna