Poľsko podpísalo s Južnou Kóreou zmluvy na nákup zbraní

Poľsko podpísalo v stredu vo Varšave v rámci posilňovania obrany krajiny zmluvy na nákup juhokórejských zbraní vrátane tankov, delostrelectva a bojových stíhačiek.

27.07.2022 17:37
debata (2)

Počet zmlúv, ktoré boli podpísané na ceremónii so zástupcami spoločností Korea Aerospace Industries a Hyundai, konkretizovaný ne­bol.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak po ceremónii novinárom povedal, že jeho krajina sa vyzbrojuje aj vzhľadom na situáciu na Ukrajine, ktorá od februára bojuje proti ruským inváznym silám. „Berieme si ponaučenie z toho, čo sa deje na Ukrajine,“ uviedol. „Čas (nás) tlačí, potrebujeme vyzbrojiť poľskú armádu,“ dodal.

Predstavitelia rezortu obrany vo Varšave priblížili, že prvé zo 48 stíhacích lietadiel typu FA-50 budú dodané budúci rok. Tieto stroje majú nahradiť ruské stíhačky MiG-29.

Poľsko tiež nakúpi najprv 180 tankov typu K2 Black Panther výrobcu Hyundai Rotem. Následne má získať viac ako 800 tankov špeciálnej verzie, ktorá sa bude nazývať K2PL. Ich produkcia sa začne v Poľsku v roku 2026.

Už tento rok sa očakáva dodávka 48 samohybných húfnic K9. Poľské ministerstvo obrany uviedlo, že v roku 2024 sa začne akvizícia ďalších približne 600 kusov. Výroba týchto húfnic by sa mala v Poľsku spustiť v roku 2026.

AFP pripomína, že začiatkom júla Poľsko oznámilo, že od talianskej zbrojárskej firmy Leonardo kúpi 32 viacúčelových vojenských vrtuľníkov AW149 v hodnote 1,75 miliardy eur. Varšava si tiež objednala 366 amerických tankov typu Abrams a európske raketové systémy zem-vzduch. Poľsko vlani finalizovalo zmluvu na nákup 32 kusov stíhacích lietadiel F-35 a vlastní zhruba 50 stíhačiek F-16, dodáva AFP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #zbrojenie #Mariusz Blaszczak