WHO eviduje vyše 18-tisíc prípadov opičích kiahní, väčšinu v Európe

Viac než 18 000 prípadov opičích kiahní v súčasnosti evidujú v dovedna 78 krajinách sveta, pričom väčšina z nich je v Európe, uviedla v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). TASR informácie prevzala z agentúr Reuters a AP.

27.07.2022 20:40
WHO / Svetová zdravotnícka organizácia / Foto: ,
Logo Svetovej zdravotníckej organizácie
debata (8)

Globálny stav zdravotnej núdze v súvislosti s opičími kiahňami vyhlásila WHO ešte v sobotu. Doposiaľ 98 percent prípadov okrem Afriky, kde je vírus endemický, zaznamenali u mužov, ktorí mali pohlavný styk s mužmi, uvádza organizácia. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus preto odporučil mužom, ktorých sa ohrozenie obzvlášť týka, aby v tejto chvíli zvážili zníženie počtu svojich sexuálnych partnerov a podnikli kroky na svoju ochranu.

„Toto je epidémia, ktorú možno zastaviť… Najlepšou cestou, ako to urobiť, je znížiť riziko vystavenia sa nákaze,“ podotkol Ghebreyesus na tlačovej konferencii v Ženeve.

Riaditeľ WHO pre núdzové situácie Mike Ryan zároveň oznámil, že opičie kiahne dostanú nový názov – aby sa predišlo používaniu tohto pomenovania ako „zbrane“ či jeho rasistickému podtónu, píše Reuters.

Opičie kiahne Čítajte viac Na Slovensku potvrdili tretí prípad opičích kiahní

Svetová organizácia odporúča voči tomuto ochoreniu očkovanie pre najviac ohrozené skupiny vrátane zdravotníkov a mužov, ktorí majú sex s viacerými mužmi.

V súčasnej epidémii je hospitalizovaných zhruba desať percent pacientov a zomreli piati, všetci v Afrike, pripomenula WHO.

Opičie kiahne sú už desaťročia celosvetovo zanedbávaným problémom verejného zdravia v niektorých častiach Afriky, no v máji tohto roka sa začali objavovať aj mimo krajín, kde je toto ochorenie endemické. Vo všeobecnosti ho sprevádzajú mierne až stredne závažné príznaky vrátane horúčky, únavy a bolestivých kožných lézií, ktoré vymiznú v priebehu niekoľkých týždňov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #opičie kiahne