Kim pohrozil USA a Južnej Kórei jadrovými zbraňami: Sme na pokraji vojny

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že v prípadnom konflikte so Spojenými štátmi a s Južnou Kóreou je pripravený použiť i jadrové zbrane. Jeho vyjadrenie vo štvrtok zverejnili severokórejské štátne médiá, informovala agentúra AP.

28.07.2022 08:01
kim čong-un Foto:
Ľudia sledujú na televźnej obrazovke prejav severokórejského vodcu Kim Čong-una na železničnej stanici v Soule 28. júla 2022.
debata (6)

„Naše ozbrojené sily sú plne pripravené reagovať na akúkoľvek krízu; a odstrašujúci jadrový arzenál našej krajiny je taktiež pripravený zmobilizovať svoju absolútnu silu – poctivo, presne a rýchlo – v súlade so svojím poslaním,“ vyhlásil Kim v prejave k vojnovým veteránom, prednesenom pri príležitosti 69. výročia ukončenia kórejskej vojny.

Obvinil pritom USA a Južnú Kóreu, že svojou nepriateľskou politikou, démonizáciou KĽDR a spoločnými vojenskými cvičeniami dostávajú Kórejský polostrov na pokraj vojny.

Maniak vo vláde gangstrov

Nového juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola označil Kim za „konfrontačného maniaka“ a jeho vládu za spolok „gangsterov“. Jun Sok-jol od svojho májového nástupu do funkcie posilňuje vojenské spojenectvo s USA. Zaujal čo najtvrdší kurz voči Pchojongjangu a jeho jadrovému programu, pričom pripúšťa aj možnosť preventívnych úderov v prípade bezprostrednej hrozby útoku zo strany Severnej Kórey.

Trump Kim summit Čítajte viac KĽDR podľa Trumpa už nie je jadrovou hrozbou pre USA

Kim varoval, že akýkoľvek vojenský úder voči Severnej Kórei by bol „nebezpečným samovražedným činom“, ktorý by sa skončil úplným zničením Jun Sok-jolovej vlády i armády.

Podľa agentúry AP mala Kimova tvrdá rétorika posilniť vnútornú jednotu severokórejského štátu, ktorý zápasí s ekonomickými ťažkosťami vyvolanými koronavírusovou pandémiou, dôsledkami amerických sankcií a zlého riadenia krajiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #jadrové zbrane