Šírenie požiaru v Českom Švajčiarsku sa podarilo zastaviť, na nemeckej strane sa oheň rozšíril

Zhruba 400 hasičov vo štvrtok bojovalo proti rozšíreniu lesného požiaru v Saskom Švajčiarsku. Požiar pri českých hraniciach horí na 250 hektároch, uviedla agentúra DPA. Nemeckým hasičom sa zároveň podarilo dostať pod kontrolu ďalší lesný požiar v Braniborsku, ktorý poničil 800 hektárov lesov a porastov. Evakuovať obyvateľov zatiaľ nemuseli.

28.07.2022 08:12 , aktualizované: 21:20
požiar Foto:
Lesný požiar v Národnom parku Saské Švajčiarsko, ktorý sa na nemecké územie rozšíril z českého parku České Švajčiarsko.
debata (6)

Šéf hasičov Úsťanského kraja Roman Vyskočil ráno informoval, že na českej strane sa šírenie požiaru podarilo zastaviť. Počas štvrtka bolo v nasadení približne 80 jednotiek, 450 hasičov, sedem vrtuľníkov a štyri lietadlá. Dosiaľ bolo podľa Vyskočilových slov ošetrených osem hasičov, pričom traja z nich dostali kyslíkovú terapiu. Zdôraznil, že išlo o menšie zranenia.

Z obcí ohrozených požiarom bolo evakuovaných približne 500 osôb, pričom ďalší ľudia sa evakuovali svojpomocne, priblížil Vyskočil. Do svojich domovov sa budú môcť ľudia vrátiť vtedy, keď to bude úplne bezpečné, doplnil šéf krajských hasičov.

VIDEO: Presvedčte sa, či odolala Pravčická brána požiaru v Českom Švajčiarsku.
Video

„Hasiči bojujú až na hranici vyčerpania,“ zdôraznil v meste Bad Schandau saský minister vnútra Armin Schuster. Minister, ktorý zrušil kvôli požiarom dovolenku a vydal sa do oblasti osobne zhodnotiť situáciu, ale zároveň uviedol, že o zahraničnú pomoc Nemecko požiada až po vyčerpaní vlastných kapacít.

Podľa agentúry DPA dnes v oblasti zasahovalo sedem vrtuľníkov a ďalšie dva stroje budú nasadené od soboty. Vrtuľníky zhodili zo vzduchu podľa polície okolo 300 000 litrov vody. České a nemecké úrady sa tiež dohodli, že lietadlá a vrtuľníky budú môcť lietať až 20 kilometrov za štátnu hranicu.

Podľa Floriana Engelmanna z nemeckej meteorologickej služby DWD môžu hasiči v Saskom Švajčiarsku dúfať, že im v nasledujúcich dňoch vyjde v ústrety počasie. „Vietor slabne a do oblasti požiaru prichádza tiež dážď,“ uviedol Engelmann. Zrážky sa očakávajú od piatka, ale až v sobotu majú prísť výdatné dažde, ktoré môžu skutočne zlepšiť situáciu.

Stanica ČT24 uvádza, že z letiska v obci Vodochody už odštartovali obe špeciálne hasičské lietadlá Canadair, ktoré prileteli v stredu z Talianska. Tieto lietadlá dokážu uniesť zhruba 6 000 litrov vody a na rozdiel od dosiaľ používaných antonovov, ktoré sa musia plniť hadicami, môžu vodu čerpať priamo z hladiny. Využívať budú vodu z jazera Milada pri meste Ústí nad Labem. Vyskočil verí, že vďaka nasadeniu týchto lietadiel sa podarí začať hasiť požiar do hĺbky.

Labe nemá dostatok vody na hasenie

V rieke Labe nie je dostatok vody na hasenie požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko, povodie Vltavy preto zvýši odtok z vltavskej kaskády. Uviedol to vo štvrtok český minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula, informuje portál Novinky.cz.

„Prietok v Labe je nedostatočný na hasenie požiaru v Hřensku. Povodie Vltavy preto zvyšuje odtok z vltavskej kaskády o 20 m3/s, aby sme pomohli zvýšiť prietok vody v Labe. Znamená to 1,7 milióna kubíkov vody denne navyše na hasenie požiaru,“ uviedol Nekula na Twitteri.

Hasiči aj vrtuľníky čerpajú vodu na hasenie tohto požiaru priamo z Labe, zatiaľ čo špeciálne hasičské lietadlá vyslané z Talianska ju berú z jazera Milada neďaleko mesta Ústí nad Labem.

Novinky pripomínajú, že povodie Vltavy sa aj bez ohľadu na mimoriadne okolnosti chystá už od pondelka znižovať hladinu na orlickej priehrade a to z dôvodu úprav vodného diela pre prípad povodní.

Slovenský vrtuľník vykonal v stredu 90 zhodov

Slovenský vrtuľník v stredu vykonal 90 zhodov na požiarisko. Vo štvrtok sa pre silné zadymenie oblasti s leteckým hasením začalo až pred obedom, informovali z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

„Z dôvodu vyššej efektivity boli naši hasiči požiadaní o vytvorenie druhého plniaceho miesta pomocou nádrže fireflex,“ priblížili hasiči.

Ako pripomenul HaZZ, hasiči z modulu hasenia požiarov v prírodnom prostredí sa aktívne podieľajú na zdolávaní rozsiahlych požiarov v českom národnom parku už druhý deň.

Likvidovať požiar pomôžu aj slovenskí vojaci

Do medzinárodnej spolupráce pri likvidovaní požiaru sa zapoja aj slovenskí vojaci. Vláda vo štvrtok schválila vyslanie do 30 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR na účel humanitárnej pomoci pri zvládaní požiarov a odstraňovaní ich následkov. Do Česka pôjdu spolu s vrtuľníkom Black Hawk UH-60M s bambi vakom a príslušnou kolesovou technikou. VIDEO: Hasiči si pochvalujú spoluprácu s armádnym vrtulníkom pri hasení požiarov
Video

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) verí, že situácia v Českom Švajčiarsku bude v krátkom čase pod kontrolou. „Česi sú naši susedia, spojenci a priatelia. Pomáhajú nám s ochranou nášho územia v rámci medzinárodnej bojovej skupiny na Slovensku, sme preto radi, že môžeme pomôcť aj my,“ uviedol Naď na sociálnej sieti.

Lesný požiar sa na nemecké územie rozšíril v pondelok z českého Národného parku České Švajčiarsko, kde vypukol v nedeľu skoro ráno. Od utorka platí v meste Bad Schandau výstraha pred katastrofami a turisti sa tejto oblasti majú vyhýbať. V okrese Saské Švajčiarsko-Východné Krušné hory platí až do odvolania zákaz vstupu do lesov. Od stredajšieho večera tam už podľa údajov miestnych úradov nehrozí, že by sa plamene rozšírili na priľahlé oblasti.

požiar Čítajte viac Stúpa nebezpečenstvo vzniku požiarov, platí zákaz vstupu do lesov

Ako vo štvrtok skoro ráno informovali na svojej webovej stránke hasiči českého Úsťanského kraja, na rozdiel od Nemecka sa v Českom Švajčiarsku požiar počas noci nerozšíril. Hasičom sa darí udržať hranicu požiaru na ploche 5 × 2 km, čiže 1000 ha.

Pomocou ťažobných strojov sa podarilo vytvoriť bezpečnostný pás na Českej ceste. Hasiči sa zamerali na ochranu evakuovaných obcí Janov a Hřensko. V priebehu stredy likvidovali dve veľké nové ohniská pri Malej Pravčickej bráne a hoteli Zámeček pri obci Vysoká Lípa. Osem vrtuľníkov a dve lietadlá AN-2 doplnili aj dva talianske stroje Canadair CL-415, ktoré sa ráno zapoja do hasiacich prác. Vodu budú naberať z jazera Milada, priblížili hasiči.

Na Slovensku hasili 67 lesných požiarov

Požiare ohrozujú aj Slovensko. Len od začiatku júla zasahovali profesionálni a dobrovoľní hasiči pri 67 požiaroch v lesoch a rúbaniskách. Nasadený bol pri hasení lesných porastov v ťažko dostupnom teréne aj vrtuľník ministerstva vnútra a ministerstva obrany.

"V tomto prípade jednoznačne platí radšej predchádzať, ako neskôr hasiť. Nedbanlivosť a neopatrnosť môže viesť k zbytočnými stratám nielen na životnom prostredí, ale aj na ľudských životoch, zdraví a majetku. Apelujem preto na občanov, aby sa správali zodpovedne,“ vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

„Vyzývame občanov a právnické osoby, aby dodržiavali povinnosti a vyššie uvedené zákazy, ktoré im vyplývajú zo zákona o ochrane pred požiarmi. Pre porušenie tohto zákona môže občan dostať pokutu do výšky 331 eur. Ak sa previní právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, pokuta sa môže vyšplhať na 16 596 eur,“ zdôraznil rezort vnútra.

Zakázané je najmä:

  • fajčiť alebo používať otvorený plameň (zápalky, zapaľovače, variče atď.) na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru,
  • vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov,
  • zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k vzniku požiaru alebo k jeho rozšíreniu,
  • spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

Aktuálne obmedzenia využívania lesov verejnosťou

Okresný úrad Košice a Okresný úrad Košice-okolie s platnosťou od 23. 7. 2022 do odvolania vydali zákaz vstupu do lesov na území oboch okresov. Zákaz bol vydaný z dôvodu vysokého rizika vzniku požiarov v dôsledku pretrvávajúceho sucha a vysokých teplôt.

Od 26. 7. 2022 do odvolania platí zákaz využívania lesov verejnosťou z dôvodu enormného nebezpečenstva vzniku požiarov aj v okrese Nové Zámky. Zákaz vydaný Okresným úradom Nové Zámky sa vzťahuje na všetky lesné pozemky v okrese.

Okresný úrad Brezno zakázal od 15. júla 2022 do 30. 9. 2022 využívanie lesov verejnosťou na lesných pozemkoch obhospodarovateľa lesa – Pozemkové spoločenstvo Telgárt. Dôvodom je zamedzenie rizika založenia lesného požiaru v suchom letnom počasí a ochrana mladých lesných kultúr na zalesnených plochách po spracovaní náhodnej ťažby. Uvedený zákaz sa netýka značených turistických chodníkov a cyklotrás.

Okresný úrad Spišská Nová Ves vydal zákaz využívania lesov verejnosťou z dôvodu ochrany lesa pred vznikom lesných požiarov od 21. 7. 2022 do 31. 8. 2022. Zákaz sa vzťahuje na lesné pozemky v obhospodarovaní Lesov mesta Spišská Nová Ves, s. r. o., a to najmä v lokalitách Chránený areál Knola, Prírodná rezervácia Muráň, Viničiar a Pukanes. Zákaz sa nevzťahuje na vyznačené turistické chodníky a cyklotrasy.

Okresný úrad Poprad vydal zákaz využívania lesov verejnosťou z dôvodu ochrany lesa pred vznikom lesných požiarov ako aj z dôvodu ochrany života, zdravia a majetku na vybrané lesné pozemky v okrese Poprad a Levoča v pôsobnosti úradu. Zákaz je platný do odvolania a nevzťahuje na vyznačené turistické a cykloturistic­ké trasy.

Zákaz sa vzťahuje na lesné pozemky v obhospodarovaní:

  • LESOV Slovenskej republiky, š. p. OZ Tatry ,
  • Vojenských lesov a majetkov š. p., OZ Kežmarok,
  • Správy TANAP-u Tatranská Lomnica,
  • Mestských lesov Kežmarok s .r. o.,
  • spol. PRO POPULO Poprad s. r .o. Spišská Teplica
  • Lesov mesta Levoča s. r. o.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #horúčavy #lesný požiar #národný park #České švajčiarsko