Deti ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine musia prednostne prijímať na univerzity v Rusku

Ruské vysoké školy majú povinnosť prijať na bezplatné štúdium určité množstvo detí ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine. Príslušné nariadenie o "podpore rodín občanov, ktorí sa zúčastňujú špeciálnej operácie", teda ruskej invázie na Ukrajinu, v máji podpísal ruský prezident Vladimír Putin.

28.07.2022 12:10
Rusko, Ukrajina, Volgograd Foto: ,
Vojaci ruskej armády pochodujú počas akcie na podporu vojakov zapojených do špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine pri pamätníku druhej svetovej vojny vo Volgograde v Rusku 11. júla 2022
debata (21)

Deti zosnulých alebo zranených vojakov majú univerzity prijímať bez prijímacích skúšok. Preverenie schopností uchádzačov o štúdium sa pripúšťa iba pri umeleckých odboroch. Školy majú pritom zaviesť aj desaťpercentnú kvótu na deti vojakov z počtu študentov prijímaných na bezplatné štúdium.

Do nej patria nielen deti mŕtvych alebo zmrzačených vojakov, ale aj tí, ktorých rodičia sa nachádzajú alebo nachádzali v „zóne bojov“. Výhodnejšie podmienky prijatia na vysoké školy platia aj pre deti úradníkov štátnych orgánov, ktoré sa taktiež na „špeciálnej operácii“ podieľajú.

Za štúdium sa na ruských vysokých školách platí, určité množstvo študentov ale môže študovať bezplatne, napríklad tí s najlepšími výsledkami. Na Moskovskej štátnej univerzite (známej aj ako Lomonosova univerzita) napríklad podľa informácií denníka Kommersant môže bezplatne študovať 4 100 študentov. Vedenie univerzity z tohto počtu vyčlenilo 408 miest pre deti tých, ktorí sa zúčastňujú bojov na Ukrajine. Na tieto miesta sa ale prihlásilo len 146 uchádzačov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #univerzity #vojna na Ukrajine