Taiwanská armáda vypálila svetlice, aby varovala dron. Mal patriť Číne

Taiwanská armáda vo štvrtok vypálila svetlice ako varovanie pre dron, ktorý sa objavil blízko strategicky položeného, silne opevneného ostrova Tung-jin ležiaceho pri pobreží pevninskej Číny. Podľa taiwanského ministerstva obrany dron zrejme skúšal reakciu taiwanskej protivzdušnej obrany na ostrove.

28.07.2022 16:09
Dron Foto: ,
Ilustračné foto
debata (8)

Nemenovaný predstaviteľ, ktorý sa zaoberá bezpečnosťou v oblasti, povedal agentúre Reuters, že išlo o čínsky dron, pravdepodobne nového typu CSC-005.

Čínska vláda sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila. Ide už o druhý podobný prípad v oblasti ostrova Tung-jin v priebehu tohto roka. Vo februári sa čínske civilné lietadlo dostalo do tesnej blízkosti ostrova. Taiwanské ministerstvo obrany bolo aj vtedy presvedčené, že čínska armáda si chcela preveriť taiwanskú reakciu.

Taiwan, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia, sa za ostatné dva roky sťažuje na zvýšenú intenzitu rôznych manévrov Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády vo svojej blízkosti. Vláda v Tchaj-peji je presvedčená, že Peking sa tak snaží prinútiť ju uznať čínsku zvrchovanosť nad Taiwanom.

Taiwan, vojaci Čítajte viac Po Ukrajine Taiwan? Zaútočí naň Čína? Odpovedá taiwanský diplomat
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan #dron