Si Ťin-pching pri telefonáte adresoval Bidenovi varovanie ohľadom Taiwanu

Americký prezident Joe Biden a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa vo štvrtok v telefonickom rozhovore dohodli na naplánovaní prvej osobnej spoločnej schôdzky od nástupu Bidena do funkcie. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na nemenované americké zdroje.

28.07.2022 19:53 , aktualizované: 22:48
Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (35)

Prezidenti USA a Číny „diskutovali o hodnote schôdzky tvárou v tvár“ a budú sa zaoberať nájdením vzájomne prijateľného termínu takéhoto stretnutia, uviedol zdroj pod podmienkou zachovania anonymity.

Ako informovala agentúra Reuters, Si Ťin-pching počas piateho spoločného telefonického rozhovoru Bidena varoval pred „zahrávaním sa s ohňom“ v súvislosti s Taiwanom. Obavy totiž vyvolali správy o možnej návšteve šéfky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na tomto ostrove, na ktorý si nárokuje Peking.

Podľa čínskych médií Si Ťin-pching Bidenovi povedal, že Spojené štáty by sa mali riadiť „princípom jednej Číny“ a zdôraznili, že Čína je rozhodne proti nezávislosti Taiwanu a zasahovaniu vonkajších síl. „Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, sa len popália,“ povedal podľa stanice Sky news čínsky prezident Bidenovi.

Dron Čítajte aj Taiwanská armáda vypálila svetlice, aby varovala dron. Mal patriť Číne

Washington nemá oficiálne vzťahy s Taiwanom a riadi sa „politikou jednej Číny“, ktorá diplomaticky uznáva Peking, nie Tchaj-pej. Na základe zákonov USA je však povinný poskytnúť ostrovu prostriedky na obranu a v Kongrese sa zvyšuje tlak na explicitnejšiu podporu, podotýka Sky News.

Politika USA voči Taiwanu sa podľa Bidena sa nezmenila a Spojené štáty sú ostro proti jednostrannému úsiliu zmeniť status quo alebo podkopať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Čínsky prezident zároveň zdôraznil, že obe strany potrebujú udržiavať komunikáciu o makroekonomických politikách, globálnych dodávateľských reťazcoch a zabezpečení globálnej potravinovej a energetickej bezpečnosti, uviedli podľa Reuters čínske štátne médiá.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Si Ťin-pching #Taiwan