Reuters: Ako Rusko rozprestrelo na Ukrajine sieť tajných agentov

Keď popoludní 24. februára prvé ozbrojené vozidlá ruskej inváznej armády vošli do areálu bývalej jadrovej elektrárne v Černobyle, narazili na ukrajinskú jednotku, ktorá mala na starosti jeho obranu. Za menej ako dve hodiny 169 príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy bez boja zložilo zbrane. Rusko ovládlo Černobyľ, kde sú uložené tony jadrového odpadu a ktorý je kľúčovým miestom pre postup na Kyjev. Úspešná operácia v štýle blitzkriegu sa dramaticky líši od tvrdého odporu, ktorý Ukrajinci vo vyše päť mesiacov trvajúcom konflikte kladú Rusom na iných miestach. Agentúra Reuters zistila, že ruský úspech v Černobyle nebol dielom náhody, ale súčasťou dlhodobej operácie Kremľa s cieľom infiltrovať ukrajinský štát tajnými agentmi.

29.07.2022 16:41
Černobyľ Foto: ,
Ukrajinský vojak hliadkuje pri areáli bývalej Černobyľskej jadrovej elektrárne, apríl 2022
debata (55)

Päť ľudí, ktorí sú oboznámení s prípravami Kremľa na inváziu, hovorí, že vojnoví stratégovia okolo prezidenta Vladimira Putina sa domnievali, že Rusku s pomocou týchto agentov bude stačiť len málo na to, aby v priebehu niekoľkých dní padla vláda ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Novinári z Reuters na základe rozhovorov s činiteľmi v Rusku, na Ukrajine a súdnych dokumentov a výpovedí podaných počas vyšetrovania ľudí nasadených v Černobyle zistili, že ruská infiltrácia je hlbšia, ako sa verejne pripúšťa. „Okrem nepriateľa zvonku máme bohužiaľ aj vnútorného nepriateľa,“ povedal tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov v jednom rozhovore. Na začiatku invázie malo Rusko agentov v ukrajinskej armáde, bezpečnostných zložkách i polícii.

Ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie zaoberajúci sa mimoriadne závažnými zločinmi vyšetruje, či Národná garda v Černobyle porušila zákon, keď zbrane odovzdala nepriateľovi. Táto poriadková žandárska služba obhajuje svoj postup a poukazuje na riziko, aké by so sebou niesol boj o jadrovú elektráreň.

Dobyť Černobyľ bez odporu

Rusko vraj vlani v novembri začalo na Ukrajinu posielať tajných agentov, aby nadviazali kontakty s činiteľmi majúcimi na starosti zabezpečenie bezpečnosti Černobyľa. Ich úlohou bolo zabezpečiť, že tam ruská armáda nenarazí na odpor. Černobyľ tiež slúžil ako miesto na odovzdávanie dokumentov ukrajinskej tajnej služby SBU. Podplatení ukrajinskí činitelia odovzdávali ruským špiónom informácie o ukrajinskej vojenskej pripravenosti. Ukrajinskí vyšetrovatelia podozrievajú najmenej dvoch ľudí z poskytovania informácií ruským agentom alebo z toho, že inak pomáhali Rusom elektráreň ovládnuť.

Súdne dokumenty a výpovede ukazujú, akú úlohu zohral Vitalij Viter, šéf bezpečnosti v Černobyle a príslušník ukrajinskej tajnej služby SBU. Je vo väzbe a je vyšetrovaný preto, že v kľúčovej dobe nebol na svojom mieste. Vypovedal, že niekoľko dní pred začiatkom invázie odišiel na nemocenskú a 24. februára bol doma v Kyjeve. Vyšetrovateľom povedal, že prvý deň invázie telefonoval s veliteľom jednotky Národnej gardy. Radil mu, aby nevystavoval jednotku nebezpečenstvu. „Ušetri svojich ľudí,“ povedal mu. Veliteľ mu nebol podriadený a podľa Reuters nie je jasné, či sa riadil Viterovým odporúčaním. Viter je podozrivý zo zrady pre „úmyselnú pomoc jednotkám Ruskej federácie pri rozvratnej činnosti proti Ukrajine“.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj z čela tajnej služby suspendoval priateľa z detstva

Agentúra Reuters podotýka, že sa jej nepodarilo nezávisle overiť tvrdenia o ruských agentoch v Černobyle pripravujúcich pôdu pre nekrvavé prevzatie areálu. Avšak ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie uviedol, že sa zaoberá prípadom niekdajšieho vysokopostaveného činiteľa tajnej služby SBU Andrija Naumova, ktorý svojho času pôsobil v Černobyle a je podozrivý, že utajované informácie o bezpečnosti areálu odovzdal cudziemu štátu. Krátko pred ruským vpádom na Ukrajinu zmizol, uviedla osoba z bezpečnostného aparátu. Objavil sa v júni v Srbsku. Tamojšia polícia vtedy informovala, že na hranici so Severným Macedónskom zadržala ukrajinského občana A. N. V jeho aute značky BMW objavila stovky tisíc dolárov a eur a dva smaragdy. On a vodič BMW sú podozriví z pokusu o pranie špinavých peňazí. Koncom marca prezident Zelenskyj vydal dekrét, ktorým Naumova zbavil generálskej hodnosti a v emotívnom prejave vyhlásil, že Naumov a ďalší generál SBU sú zradcovia, ktorí zradili prísahu vernosti Ukrajine. Naumov je vo väzbe v Srbsku.

Cieľom bol pád Kyjeva

Pre Rusko ovládnutie Černobyľa bolo len jedným z krokov v operácii s cieľom chopiť sa vlády v Kyjeve. Počítalo vraj s aktiváciou spiacich agentov vo vnútri ukrajinského bezpečnostného aparátu. Zdroje oboznámené s plánmi Kremľa potvrdzujú správy západných spravodajských služieb, že Rusko chcelo, aby majiteľ dvoch sanatórií na Rusmi anektovanom Kryme a separatistický politik Oleg Carjov viedol bábkovú vládu v Kyjeve. Skoro ráno 24. februára Carjov na telegrame napísal, že vstúpil na Ukrajinou kontrolované územie a že „Kyjev bude oslobodený od fašistov“.

Bývalá ukrajinská generálna prokurátorka tiež agentúre Reuters v júni povedala, že ukrajinský politik a Putinov priateľ Viktor Medvedčuk mal zašifrovaný telefón od Rusov, aby mohol komunikovať s Kremľom. Krátko pred ruským vpádom na Ukrajinu ušiel z domáceho väzenia v Kyjeve. Carjov uviedol, že tvrdenie o tom, že ho Rusko vybralo do čela bábkovej vlády „nemajú veľa spoločného s realitou“, Medveďov právnik sa k veci odmietol vyjadriť. Jeho klient je vo väzbe v dôsledku obvinenia z vlastizrady súvisiacej s jeho aktivitou ešte pred ruskou inváziou. Carjov teraz býva na Kryme a jazdí na návštevy do Moskvy.

Spiaci agenti zlyhali

Aj keď Rusi ovládli Černobyľ, ich plány obsadiť Kyjev stroskotali. Spiaci agenti dosadení Moskvou v mnohých prípadoch nedokázali splniť svoju úlohu, uvádzajú zdroje na ukrajinskej a ruskej strane. Ľudia, na ktorých Kremeľ vsadil na Ukrajine, v rokoch pred inváziou svoj vplyv zveličovali. Kremeľ pri plánovaní operácií na Ukrajine sa spoliehal na „šašov – niečo vedeli a vždy hovorili, čo od nich vedenie chcelo počuť, pretože inak by nedostali zaplatené,“ povedala istá osoba blízka proruským separatistom z východnej Ukrajiny.

zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj na Deň ukrajinskej štátnosti: Sme jediní, kto má odvahu poraziť Rusko

Ruská infiltrácia však v jednom ohľade uspela: na Ukrajine zasiala nedôveru a odhalila nedostatky ukrajinskej tajnej služby SBU, ktorá má vo vzťahoch k Rusku komplikovanú minulosť a ktorá má teraz za úlohu vyhľadávať zradcov a kolaborantov. To vyšlo najavo 17. júla, keď prezident Zelenskyj v príhovore k národu oznámil, že odvolal šéfa SBU Ivana Bakanova, ktorého pozná celé roky, kvôli tomu, že mnoho jeho podriadených je podozrivých zo zrady. Podľa zdrojov z ukrajinských bezpečnostných zložiek niektorí pracovníci SBU spomínali, že niekoľko dní po začiatku ruskej invázie sa nemohli s Bakanovom spojiť, čo v Kyjeve umocňovalo pocit chaosu.

Zelenskyj vo svojom nedávnom prejave o pracovníkoch bezpečnostných zložiek obvinených zo zrady hovoril o tom, akú daň si ruská infiltrácia v jeho krajine vyberá. „Takéto množstvo trestných činov proti základom národnej bezpečnosti predstavuje veľmi závažné otázky na adresu zodpovedných činiteľov,“ povedal. „Na každú takúto otázku príde pádna odpoveď,“ dodal.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #SBU #vojna na Ukrajine