Pokračovanie článku: Schwarzenegger oslavuje, veď dosiahol (takmer) všetko. Porazil by Trumpa? A dokáže predpovedať budúcnosť?

Spomenuli ste, že Schwarzenegger mal pláne vziať si za manželku očarujúcu a inteligentnú ženu. Oženil sa z Mariou Shriverovou, neterou demokratického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Prečo sa Schwarzenegger rozhodol pridať k republikánov?

Zásadnú úlohu v tom zohral prezident Ronald Reagan. Ako som vravel, aj Nixon bol pre neho dôležitý. Schwarzenegger veril, že predstavuje silu Ameriky, čo bolo ešte pred škandálom Watergate. Ak sa nemýlim, Arnold stretol Nixona už v roku 1968. Pre Schwarzeneggera to bol politik, ktorý bol schopný prekonať porážky a stal sa rešpektovaným a mocným prezidentom. Nixon bol veľmi múdry, hoci to bol podvodník. Amerického prezidenta Schwarzenegger zaujal, aj preto, že Arnold si ho idealizoval. Nixom mu povedal, že keby sa niekedy uchádzal o guvernérsky úrad, podporí ho. Šéf Bieleho domu si určite ani nemyslel, že takáto situácia môže nastať. Ale Schwarzenegger si uvedomil, že nemusí len snívať o tom, že z neho bude politik v USA, ale že to môže aj dosiahnuť. Reagan na Arnolda potom zapôsobil, lebo predstavoval verziu republikánskej politiky, ktorá bola takpovediac na úrovni. Bol to bývalý herec, populista, ale v skutočnosti skôr elitár, bol očarujúci a bol bystrým politikom. Schwarzenegger sa stal reaganovským republikánom a je ním v podstate doteraz. A ešte ho skultivovalo aj vami spomenuté manželstvo s Mariou Shriverovou.

Maria Shriverová a Arnold Schwarzenegger na... Foto: SITA/AP, Brian Baer
Schwarzenegger Shriver Maria Shriverová a Arnold Schwarzenegger na snímke z roku 2007. Manželmi sa stali v roku 1986, rozvod zavŕšili vlani.

V akom zmysle?

Shriverová nebola len pasívnou manželkou a má vplyv na americkú kultúru. Bolo jasné, že Schwarzenegger sa ako republikán neposunie politicky ku krajnej pravici. Jeho manželka, teda už exmanželka, patrí k stredoľavicovým postavám americkej spoločenskej scény. Schwarzenegger sa ako politik pustil do viacerých sociálnych programov. Aj z úcty k tomu, čo reprezentovali a reprezentujú Kennedy a Shriverová.

Povedali ste, že Schwarzenegger by sa neposunul k republikánskej krajnej pravici. Zaujímavé je, že má politický spor s exprezidentom Donaldom Trumpom, ktorého, mimochodom, vystriedal v reality šou Učeň (The Apprentice). No potom ho výrazne kritizoval. Schwarzenegger natočil aj video, v ktorom odsúdil útok trumpistov na Kongres 6. januára 2021. Aký má Arnold vplyv na americkú politiku a republikánov?

Najmä za posledný rok sa zase viac vyjadruje k tomu, čo sa deje. Povedal by som, že Schwarzeneggerove postrehy sú bystrejšie. Ľudia to možno ani nečakali. Čo sa týka Trumpa, jemu stačí povedať, že je niečo, v čom sa s ním nezhodnete, a už ste jeho nepriateľom. Schwarzenegger o ňom povedal, že je najhorším prezidentom v amerických dejinách. Takže sú z nich doživotní nepriatelia. Hoci v minulosti to tak nebolo. Je iróniou, že Arnold nahradil Trumpa v šou s názvom Učeň. Podľa mňa exprezident pokladal Schwarzeneggera za svoju učňa, a platilo to aj naopak.

Je však až neuveriteľné, že Arnold prirovnal udalosti zo 6. januára 2021 ku Krištáľovej noci (obrovský protižidovský pogrom v nacistickom Nemecku v roku 1938, pozn. red.). Schwarzenegger sa o tieto veci veľmi nezaujímal, keď bol mladý, ale v USA sa stal veľkým podporovateľom Izraela. Patril k najväčším súkromným donorom Strediska Simona Wiesenthala, ktoré identifikuje nacistických zločincov. Keď prirovnal udalosti zo 6. januára ku Krištáľovej noci, je to dôkaz toho, ako blízko k okraju politickej priepasti sa Amerika dostala. A do nemalej miery tam stále je. Schwarzenegger dobre vie, čo je to diktatúra či autoritatívny režim. Vyrástol v krajine, ktorá stále pociťovala následky vlády Adolfa Hitlera a nacizmu. Arnold sa stal hlasom rozumu. Je vlastne extrémne umiernený, hoci to znie paradoxne. Je kritikom trumpizmu v strane, ktorá sa Trumpovi veľmi na odpor nepostavila. No republikáni len tak nemôžu zmietnuť zo stola Schwarzeneggerove námietky. Nie je len filmovou hviezdou. Je bývalým guvernérom štátu, ktorého ekonomika patrí medzi najväčšie na svete.

Keby sa proti sebe naozaj politicky postavili Schwarzenegger a Trump, kto by zvíťazil?

Je to zábavná otázka, ale nie som si istý, ako na ňu odpovedať. Chápem to tak, že sa pýtate aj nakoľko tieto dve osoby odrážajú dianie na americkej politickej scéne. Trump sa už pre republikánov stáva problémom, hoci je nechutné, ako sa mu podlizujú konzervatívni členovia Kongresu. Ale stačilo by, keby sa pre Trumpa od strany odvrátili donori a lobisti, ktorí jej prinášajú peniaze. Schwarzenegger by však asi bol medzi republikánmi menej populárny ako Trump. No pravdepodobne by k sebe vedel prilákať časť demokratov.

Bolo by zaujímavé sledovať aj to, čo by sa stalo, keby proti sebe stáli súčasný demokratický prezident Joa Biden a Schwarzenegger, ktorý by zastupoval republikánov. Arnold by mohol predstavovať alternatívu aj pre niektorých demokratov, ktorí by však v žiadnom prípade nevolili Trumpa alebo floridského guvernéra Rona DeSantisa. Možno by si Schwarzenegger za viceprezidenta vybral demokrata. A azda je to budúcnosť Ameriky, ak má prežiť ako republika. Asi potrebujeme, aby sa republikáni a demokrati uchádzali o prezidentský úrad spoločne.

Arnold Schwarzenegger (75)

Narodil sa 30. júla 1947 ako Arnold Alois Schwarzenegger v rakúskej obci Thal.

V 15 rokoch sa začal venovať kulturistike, sedemkrát vyhral titul Mr. Olympia.

Hollywoodsky prelom sa mu podaril v roku 1982 filmom Barbar Conan.

Pozíciu hviezdy potvrdil v roku 1984 filmom Terminátor. Vraždiaci robot je Arnoldovou najslávnejšou postavou, stvárnil ho aj vo viacerých pokračovaniach.

Zahral si aj vo filmoch Komando, Predátor, Červená horúčava, Total Recall, Pravdivé lži, Dvojičky či Policajt zo škôlky.

Americkým občanom sa stal v roku 1983.

V rokoch 2003 až 2011 bol republikánskym guvernérom Kalifornie.

Keď skončil v úrade, opäť sa pustil do nakrúcania, ale veľký filmový hit si už na konto nepripísal, snáď s výnimkou série Postrádateľní, do ktorej ho obsadil jeho filmový rival Sylvester Stallone, ale v ktorej mal len epizódne úlohy.

V rokoch 1986 až 2021 bol ženatý s Mariou Shriverovou, neterou demokratického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Majú spolu štyri deti. Vzťah sa skončil rozvodom, keď sa ukázalo, že Schwarzenegger má aj jedno nemanželské dieťa.

Arnoldov majetok sa odhaduje na viac ako 400 miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmy #Terminátor #Arnold Schwarzenegger #Donald Trump #americká politika