Blinken telefonoval s Lavrovom. Bol to ich prvý kontakt od začiatku vojny

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken absolvoval v piatok telefonický rozhovor so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Išlo o ich prvý kontakt od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára.

29.07.2022 19:52 , aktualizované: 23:31
Antony Blinken / Sergej Lavrov / Foto:
Vľavo americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov na koláži snímok.
debata (108)

Blinken po rozhovore povedal médiám, že Lavrovovi predložil návrh na prepustenie dvoch amerických občanov zadržiavaných v Rusku. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

„Mali sme otvorený a priamy rozhovor. Tlačil som na Kremeľ, aby prijal zásadný návrh, ktorý sme predložili,“ vyhlásil Blinken pred novinármi. Neuviedol však, ako na to reagoval Lavrov, píše agentúra AP.

Blinken o plánovanom telefonáte prvýkrát verejne hovoril v stredu. Informoval, že sa nebude týkať Ukrajiny, ale amerických priorít vrátane snahy o prepustenie zadržiavaných občanov USA Paula Whelana a Brittney Grinerovej. Podľa médií by ich mali vymeniť za ruského priekupníka so zbraňami Viktora Buta, ktorého už viac než desať rokov väznia v USA.

Černobyľ Čítajte viac Reuters: Ako Rusko rozprestrelo na Ukrajine sieť tajných agentov

Blinken podľa vlastných slov v telefonáte vyzval Rusko, aby dodržalo dohodu o umožnení vývozu ukrajinského obilia po mori, ktorú podpísali separátne Rusko i Ukrajina so sprostredkovateľmi procesu Organizáciou Spojených národov a Tureckom pred týždňom v Istanbule.

Zároveň upozornil Lavrova, že „svet nikdy neuzná anexiu“ ukrajinských území Ruskom a v prípade záboru bude Moskva čeliť ďalším následkom. „Je veľmi dôležité, že Rusi počuli priamo od nás, že takéto niečo nebudeme akceptovať – a nielenže to nebudeme akceptovať, ale povedie to pre Rusko k ďalším výrazným nákladom,“ vyhlásil Blinken.

Dodal, Rusko sa chystá usporiadať na obsadených ukrajinských územiach zmanipulované referendá, aby ukázalo, že sami obyvatelia si želajú byť pripojení k Rusku.

Vrátenie k „tichej diplomacii“

Lavrov počas rozhovoru s Blinkenom „dôrazne odporučil“ Spojeným štátom, aby sa vrátili k „tichej diplomacii“ týkajúcej sa prípadnej výmeny väzňov, a „bez špekulatívnej informačnej vaty“. V piatok vo vyhlásení to uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvolala americká televízia CNN.
Blinken v piatok na tlačovej konferencii povedal, že sa rozprával s Lavrovom. Telefonát trval približne 25 minút, uviedol iný predstaviteľ amerického ministerstva. Minister Blinken dodal, že v telefonáte „vyvíjal tlak na Kremeľ, aby prijal zásadný návrh, ktorý sme predložili ohľadne prepustenie Paula Whelana a Brittney Grinerovej“.

Volodymyr Zelenskyj / Vojna na Ukrajine / Čítajte aj Zelenskyj dohliadal na naloženie prvej lode ukrajinským obilím určeným na vývoz

Tento návrh obsahuje ponuku na výmenu spomínaných dvoch Američanov za odsúdeného ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, napísal portál CNN tento týždeň.

Na tému „prebiehajúcej špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine Lavrov Blinkenovi povedal, že „ciele a zámery Ruska budú úplne splnené“, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

„V týchto súvislostiach bola pozornosť amerického ministerstva upriamená na fakt, že pumpovanie zbraní USA a NATO ukrajinským ozbrojeným silám a národným práporom, ktoré sa rozsiahlo používajú proti civilnému obyvateľstvu, iba predlžuje agóniu režimu v Kyjeve, predlžuje konflikt a znásobuje počty obetí,“ dodávalo sa v ruskom vyhlásení.

Obaja politici sa „podrobne“ rozprávali o súčasnej svetovej potravinovej kríze, dodala ruská strana.

Známu americkú basketbalistku Brittney Grinerovú, ktorá je aj dvojnásobnou zlatou olympijskou medailistkou, zadržali v Moskve 17. februára po tom, ako pri kontrole na letisku Šeremetievo našli v jej batožine konopný olej v náplniach do elektronických cigariet. Aktuálne s ňou prebieha súdny proces, pričom za pašovanie drog jej v Rusku hrozí až desaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Paula Whelana, ktorý má americký, britský, kanadský aj írsky pas, zatkla Federálna bezpečnostná služba (FSB) v moskovskom hoteli 28. decembra 2018, pričom u neho údajne našla USB kľúč s utajenými informáciami. V júni 2020 ho odsúdili za špionáž na 16 rokov väzenia v nápravnom zariadení s vysokým stupňom stráženia. Whelan od začiatku všetky obvinenia odmieta. Tvrdí, že bol v Moskve, aby sa ako hosť zúčastnil na priateľovej svadbe. Podľa svojich právnych zástupcov si pritom myslel, že USB kľúč obsahuje fotografie z dovolenky.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine #Antony Blinken