Porazili sme covid, tvrdí KĽDR a nehlási žiadny nový prípad

Severná Kórea prvýkrát od mája, keď informovala o prvých prípadoch covidu-19, nezaznamenala žiadnu novú nákazu koronavírusom. Tvrdí to oficiálna agentúra KCNA, ktorá covid-19 označuje za horúčku.

30.07.2022 09:09
kórea Foto:
Turista sleduje severokórejskú stranu z pozorovacieho stanovišťa v Paju, Južná Kórea, neďaleko hraníc so Severnou Kóreou, v sobotu 30. júla 2022.
debata (2)

V krajine sa podľa úradov nakazilo infekčnou chorobou asi päť miliónov ľudí, čo je zhruba pätina obyvateľov. Podľa odborníkov však skutočný počet môže byť vyšší, pretože krajine chýbajú testovacie kapacity, informovala dnes agentúra AFP.

Od štvrtkového večera úrady nezaznamenali žiadneho nového pacienta s horúčkou. To je prvýkrát od začiatku mája, kedy Severná Kórea informovala o prvom výskyte tejto choroby na svojom území.

Od konca apríla, keď sa koronavírus začal v krajine šíriť vo väčšej miere, sa v KĽDR nakazilo päť miliónov ľudí. Podľa oficiálnych médiách sa z choroby uzdravilo vyše 99 percent nakazených a zhruba 200 pacientov je v starostlivosti lekárov. Oficiálne ochoreniu podľahlo iba 74 ľudí.

Moderna Čítajte viac Pentagón kúpil od Moderny vakcíny proti covidu za 1,74 miliardy dolárov

KĽDR od začiatku výskytu koronavírusu v susednej Číne v roku 2020 prijala prísne opatrenia a uzavrela hranice. Od konca mája úrady hovoria o priaznivom zlome v šírení choroby. K takému vyhláseniu však medzinárodní experti pristupujú s veľkou opatrnosťou. Poukazujú na to, že krajina nemá dostatočné testovacie a trasovacie kapacity. KĽDR tiež odmietla vakcíny proti covidu, ktoré Pchjongjangu predtým ponúkla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Severokórejská populácia tak nie je proti koronavírusu očkovaná.

Krajina ani nedisponuje liekmi proti covidu. Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) patrí severokórejské zdravotníctvo k najhorším na svete. Miestnym nemocniciam chýba moderné vybavenie, napríklad na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #koronavírus