Zelenskyj nariadil povinnú evakuáciu státisícov obyvateľov Donecka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil povinnú evakuáciu obyvateľov Doneckej oblasti, v ktorej sú prudké boje s ruskou armádou. V sobotňajšom večernom príhovore povedal, že odísť musia aj státisíce ľudí, ktorí sú stále v bojových zónach v širšom regióne Donbas.

30.07.2022 17:48 , aktualizované: 31.07.2022 11:05
debata (97)

Zelenskyj evakuovaným sľúbil úplnú podporu a pomoc, a to logistickú aj finančnú. Informuje o tom portál Sky News.

O povinnej evakuácii už skôr podľa ukrajinských médií hovorila vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorá konštatovala, že evakuácia sa musí uskutočniť do začiatku zimy, keďže zariadenia na distribúciu plynu boli zničené.

„V Doneckej oblasti úplne chýba plyn, opravili sme všetky plynovody, ktoré sa dali opraviť, ale bohužiaľ nepriateľ znova a znova ničí všetko, čo by mohlo ľuďom v zime dodať teplo,“ vyhlásila Vereščuková, podľa ktorej v oblasti nie sú ani spoľahlivé dodávky elektriny.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac Evakuácia či deportácia? Do Ruska presídlili dva milióny ľudí z Ukrajiny

„V Doneckej oblasti je 52 000 detí. Musia byť evakuované, nemôžu byť v zime vystavené nebezpečenstvu smrti bez tepla, svetla, bez možnosti vykurovania,“ povedala. Celkom bude musieť byť z Doneckej oblasti evakuovaných minimálne 200 000 až 220 000 miestnych obyvateľov.

Ľudia budú mať možnosť evakuáciu písomne ​​odmietnuť. „Ak to človek odmietne, bude musieť podpísať, že rozumie a je si vedomý všetkých následkov a že je osobne zodpovedný za svoj život. Sme demokratická krajina, nemôžeme nikoho nútiť, ale takáto forma s podpisom bude povinná,“ dodala Vereščuková.

Ďalšou oblasťou, ktorá bude evakuovaná, by mohla byť Záporožská oblasť. Tam nie sú dodávky plynu na 65 percentách územia.

ukrajina Čítajte viac 157. deň: Moskva stopla Lotyšsku plyn. Rusi a Ukrajinci vyšetrujú masaker vo väznici
97 debata chyba
Viac na túto tému: #vykurovacia sezóna #evakuácia #Ukrajina #Donecko #vojna na Ukrajine