Povodne v americkom Kentucky si vyžiadali 26 obetí vrátane šiestich detí

Počet obetí záplav, ktoré na východe amerického štátu Kentucky rozpútali prívalové dažde, stúpol na 26. Medzi mŕtvymi je aj šesť detí. Podľa guvernéra Andyho Besheara bude bilancia obetí pravdepodobne ďalej narastať, uviedla dnes agentúra AP.

30.07.2022 19:55 , aktualizované: 31.07.2022 21:10
záplavy Foto:
Teresa Reynoldsová sedí v sobotu 30. júla 2022 vyčerpaná pri svojom dome a vedľa škôd, ktoré napáchali povodne v Hindmane, v štáte Kentucky na východe USA.
debata (1)

„Náš počet obetí sa zvýšil na 26 a bude ďalej stúpať. Sú tu rozsiahle škody, mnoho rodín je vysídlených a počas budúceho dňa sa očakáva ďalší dážď,“ napísal guvernér na twitteri. Podľa Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií (FEMA) je nezvestných najmenej 37 ľudí. Beshear dnes uviedol, že ich nájdenie môže trvať týždne.

„Do niektorých oblastí sa stále nemôžeme dostať, aby sme ľudí skontrolovali,“ povedal Beshear. „Zdvojnásobujeme počet príslušníkov Národnej gardy. Budeme pracovať na tom, aby sme chodili od dverí k dverám, pracovať na tom, aby sme našli čo najviac ľudí. Budeme pracovať aj v daždi. Ale počasie nám to komplikuje,“ povedal guvernér.

27 cm zrážok za dva dni

Silné záplavy spôsobené prívalovými dažďami zasiahli východnú časť Kentucky vo štvrtok, v niektorých častiach tohto južanského štátu napadlo za 48 hodín 20 až 27 centimetrov zrážok. Toky sa rozvodnili najmä v Apalačskom pohorí.

Podľa Národnej meteorologickej služby je navyše dnes a v pondelok možné, že sa v niektorých častiach Apalačského pohoria vyskytnú ďalšie bleskové záplavy, pretože sa cez ne preženú najnovšie búrky. V niektorých oblastiach, ktoré boli zaplavené minulý týždeň, by mohlo spadnúť tri až šesť centimetrov zrážok za hodinu.

Rodina prišla o štyri deti

Najtragickejšiu bilanciu má okres Knott, tamojší úrad koronera oznámil 14 potvrdených obetí. Médiá okrem iného informovali o rodine, ktorá prišla o štyri malé deti, ktoré sa utopili po tom, čo voda zaplavila ich obytný príves.

Bez elektriny dnes podľa webu poweroutage.us bolo vyše 13-tisíc domácností v Kentucky. Americký prezident Joe Biden už skôr vyhlásil stav katastrofy pre niektoré tamojšie okresy, aby im sprístupnil finančné prostriedky.

Záplavy z minulého týždňa sa rozšírili aj do Západnej Virgínie, kde guvernér Jim Justice vyhlásil stav núdze pre šesť južných okresov a do Virgínie. Tamojší guvernér Glenn Youngkin tiež vyhlásil stav núdze, ktorý umožnil úradníkom mobilizovať zdroje v celej zaplavenej juhozápadnej časti štátu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #záplavy #Kentucky