Bidena opäť pozitívne testovali na covid, cíti sa dobre

Americký prezident Joe Biden sa cíti dobre a po sobotňajšom pozitívnom teste na ochorenie covid-19 pokračuje v karanténnom režime. Bidenov ošetrujúci lekár Kevin O'Connor to uviedol v správe, ktorú zverejnil v nedeľu Biely dom.

30.07.2022 21:13 , aktualizované: 31.07.2022 20:38
biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden.
debata (49)

Sedemdesiatdeväťroč­ný Biden mal prvý pozitívny test na covid-19 pred desiatimi dňami, pociťoval iba mierne príznaky, konkrétne suchý kašeľ a únavu. Izoláciu opustil v stredu, keď mal predtým dva testy na koronavírus negatívne. V sobotu sa u neho ale ochorenie znovu potvrdilo. Bidenov ošetrujúci lekár uviedol, že ide o vzácny prípad návratu infekcie po liečbe antivírusovým liekom Paxlovidom. Biden je proti chorobe plne očkovaný, štvrtú posilňovaciu dávku dostal tento rok v marci.

„Nemám žiadne príznaky, ale v záujme bezpečnosti všetkých okolo seba sa budem izolovať. Stále pracujem a čoskoro budem späť na cestách,“ napísal Biden ešte v sobotu na twitteri.

„Prezident sa aj naďalej cíti dobre. Vzhľadom na jeho opätovnú pozitivitu, o ktorej sme informovali včera (v sobotu), pokračujeme v každodennom sledovaní. Dnes ráno bol jeho antigénny test na SARS-CoV-2 neprekvapivo pozitívny,“ uviedol O'Connor. Biden je najstarším prezidentom USA, aký bol kedy zvolený, avšak jeho lekár uvádza, že jeho zdravotný stav je vo všeobecnosti dobrý.

Americká lieková agentúra (FDA) upozornila, že u jedného až dvoch percent ľudí v pôvodnej štúdii spoločnosti Pfizer s liekom Paxlovid lekári po desiatich dňoch zaznamenali opätovné zvýšenie hladiny vírusu. Podľa FDA však bola táto miera približne rovnaká ako u ľudí užívajúcich liek, tak u účastníkov štúdie, ktorí brali placebo, „takže v tejto chvíli nie je jasné, či recidíva súvisí s paxlovidom“.

Úrady stále skúmajú výskyt prípadov, kedy sa choroba po ukončení liečby antivirotikom vrátila. Americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v máji varovalo lekára, že sa objavujú v priebehu dvoch až ôsmich dní po negatívnom teste na koronavírus.

Biden Čítajte viac Biden mal dva negatívne testy na covid, môže ukončiť karanténu
49 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #koronavírus