Slová Orbana o miešaní rás kritizoval europarlament i šéfka EK

Nedávne výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý vystúpil proti miešaniu Maďarov s ľuďmi s mimoeurópskymi koreňmi, dnes ostro odsúdil Európsky parlament (EP). Orbánove slová označil za neprijateľné a zdôraznil, že sú v rozpore s hodnotami Európskej únie. Podľa predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej tieto spoločné hodnoty vyznávajú všetky členské štáty EÚ vrátane Maďarska.

30.07.2022 21:48
orbán Foto:
Výroky maďarského premiéra Viktora Orbána o nemiešaní sa Maďarov s ľuďmi s mimoeurópskymi koreňmi ostro odsúdil Európsky parlament.
debata (40)

„My, vodcovia politických skupín v Európskom parlamente, rezolútne odsudzujeme nedávne otvorene rasistické výroky premiéra Orbána, ktorý vyhlásil, že nechce byť súčasťou národa zmiešanej rasy,“ uviedla v dnešnom vyhlásení takzvaná konferencia predsedov. Tú tvoria predseda EP a šéfovia jednotlivých parlamentných frakcií. Takéto neprijateľné výroky sú jasným porušením „našich hodnôt, ktoré sú zakotvené v zmluvách Európskej únie“, dodáva sa vo vyhlásení.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán sa cíti byť nepochopený pri slovách o miešaní rás. Nahneval aj svoju poradkyňu

„K spoločným globálnym hodnotám sa prihlásili všetky členské štáty EÚ vrátane Maďarska,“ uviedla von der Leyenová pre Aktuality.sk. Tieto hodnoty sú podľa nej „univerzálne a nepredajné“. „Diskriminácia na základe rasy by bola pošliapaním týchto hodnôt,“ dodala šéfka komisie bez toho, aby spomenula konkrétne Orbána alebo jeho výroky o rase.

Nechceme byť rasovými miešancami

V prejave v rumunskom Sedmohradsku, kde žije početná maďarská menšina, Orbán minulý víkend znova odmietol „multietnickú“ spoločnosť. „Existuje svet, v ktorom sa európske národy miešajú s tými, ktorí prichádzajú z mimoeurópskych krajín. To je svet zmiešaných rás,“ povedal Orbán. „Na druhej strane je tu napríklad Karpatská kotlina, kde sa spolu miešajú európske národy ako Maďari, Rumuni či Slováci. Sme ochotní sa miešať spolu, ale nechceme byť rasovými miešancami,“ dodal.

„Rasizmus a diskrimináciu v akejkoľvek podobe je nutné jednoznačne odsúdiť a je tiež nutné s ňou na všetkých úrovniach účinne bojovať,“ zdôraznila dnes konferencia predsedov.

Viktor Orbán Čítajte viac Je Orbán proputinovský? Odpovedá expertka

Orbánova strana Fidesz bola dlho súčasťou Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá je hlavným konzervatívnym zoskupením v Európskom parlamente. Vlani z nej ale oficiálne vystúpila.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Viktor Orbán #Ursula von der Leyenová