Putin posiela na front hypersonické strely Zirkón

Ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že ruské námorníctvo dostane počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov nové hypersonické strely Zirkón (Cirkon). Oblasť ich nasadenia bude závisieť od ruských záujmov, vyhlásil prezident v prejave na oslavách Dňa námorníctva v Petrohrade.

31.07.2022 11:32 , aktualizované: 13:10
zirkón Foto:
Na fotografii prevzatej z videa distribuovaného tlačovou službou ruského ministerstva obrany test hypersonickej strely Zirkón odpálenej fregatou Admirál Gorškov z Bieleho mora na severe Ruska 19. júla 2021.
debata (207)

Putin tiež velebil ruského cára Petra Veľkého za to, že spravil z Ruska námornú veľmoc. Šéf Kremľa v príhovore nespomenul priamo Ukrajinu. Uviedol však, že podpísal novú námornú doktrínu, ktorej detaily neboli najskôr zverejnené, a označil hypersonické strely Zirkón za svetový unikát.

„Dodávky týchto striel ruským ozbrojeným silám začnú v najbližších mesiacoch. Fregata Admirál Gorškov bude prvou, ktorá pôjde do bojovej služby s týmito skvelými zbraňami na palube,“ uviedol šéf Kremľa.

VIDEO: Rusko testuje hypersonickú strelu Zirkón
Video

„Kľúčovou otázkou je, aby ruské námorníctvo… bolo bleskurýchlo schopné reagovať na všetkých, ktorí sa rozhodnú obmedziť jeho suverenitu a slobodu,“ dodal ruský prezident.

Zirkón je podľa skorších vyhlásení ruskej armády schopný dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku a pri dolete do 1000 kilometrov môže zasiahnuť námorné aj pozemné ciele. Patrí k novej generácii ruských zbraní.

Russia Victory Day Parade Čítajte viac Expert: Vyzerá to tak, že Rusi vyrábajú atómovky pre televíziu

Rusko testovalo strely Zirkón v priebehu posledných 12 mesiacov, pričom ich v rámci testov odpaľovalo z lodí alebo ponoriek. Začiatkom júna ruská armáda oznámila, že testovanie Zirkónu bolo ukončené a čoskoro ním vyzbrojí vojenskú loď.

Hrozbou USA v oceánoch

Ruské médiá neskôr zverejnili i znenie spomínanej námornej doktríny, ktorú Putin v nedeľu podpísal. Uvádza sa v nej, že najväčšou hrozbou pre Rusko je „strategické smerovanie USA k dominancii vo svetových oceánoch“ a približovanie Severoatlantickej aliancie k ruským hraniciam.

Rusko pritom môže primerane k situácii vo svetových oceánoch použiť aj vojenskú silu, ak zlyhajú prostriedky tzv. mäkkej sily ako diplomacia a ekonomické nástroje, cituje z doktríny Reuters.

Dokument okrem toho určuje za oblasť mimoriadneho záujmu Ruska Severný ľadový oceán, o ktorom Spojené štáty opakovane hovoria, že sa ho Rusko snaží militarizovať.

Russia Ukraine Čítajte viac 158. deň: Ukrajinci hlásili streľbu na mestá, Rusi zase útok dronu v Sevastopole
207 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #hypersonické rakety