Pri útoku na Mykolajiv zomrel jeden z najbohatších Ukrajincov Olexij Vadaturskyj

Pri útoku na juhoukrajinské mesto Mykolajiv zahynul v nedeľu zakladateľ a majiteľ jednej z najväčších ukrajinských poľnohospodárskych spoločností Olexij Vadaturskyj.

31.07.2022 14:26
mykolajiv Foto:
Policajní vyšetrovatelia obhliadajú mŕtve telá po ruskom ostreľovaní v ukrajinskom Mykolajive.
debata (74)

Oznámil to gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim, podľa ktorého zomrel Vadaturskyj spolu so svojou manželkou Rajisou v ich spoločnom dome v Mykolajive. Mesto bolo ostreľované v noci a v nedeľu ráno.

Obrovská strata pre Ukrajinu

„Olexij toho urobil veľa pre Mykolajivskú oblasť, pre Ukrajinu. Jeho prínos k rozvoju poľnohospodárskeho a lodiarenského priemyslu je neoceniteľný,“ napísal Kim na Telegrame.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil smrť podnikateľa za „obrovskú stratu pre celú Ukrajinu“, pričom uviedol, že Vadaturskyj sa snažil na Ukrajine vybudovať moderný trh s obilím.

Rinat Achmetov Čítajte viac Najbohatší Ukrajinec Achmetov žaluje Rusko, od Moskvy žiada miliardy

Podľa televízie BBC bol Vadaturskyj jedným z najbohatších občanov Ukrajiny. Jeho firma Nibulon, ktorej centrála sa nachádza v Mykolajive, sa zaoberá pestovaním a exportom pšenice, jačmeňa a kukurice a má aj vlastnú flotilu lodí a lodenicu, píše Guardian.

Najsilnejšie ostreľovanie mesta

Starosta Mykolajiva Olexandr Senkevič v nedeľu ráno informoval, že toto juhoukrajinské mesto cez noc ostreľovala ruská armáda, v dôsledku čoho zahynuli dvaja ľudia a tri osoby utrpeli zranenia. Podľa Senkeviča pritom pravdepodobne išlo o doposiaľ najsilnejšie ostreľovanie mesta od začiatku vojny.

V posledných týždňoch je Mykolajiv ostreľovaný skoro každý deň. Ide totiž o najväčšie mesto v blízkosti frontovej línie v Chersonskej oblasti, ktoré má pod kontrolou ukrajinská armáda. V jeho blízkosti sú preto rozmiestnení ukrajinskí vojaci, ktorí sa usilujú o začatie protiofenzívy na juhu krajiny.

Russia Ukraine Čítajte viac 158. deň: Ukrajinci hlásili streľbu na mestá, Rusi zase útok dronu v Sevastopole
74 debata chyba
Viac na túto tému: #Mykolajiv #vojna na Ukrajine