Desaťtisíce ortodoxných židov si v Jeruzaleme uctili zosnulého rabína zo Slovenska

Desaťtisíce ortodoxných židov sa v Jeruzaleme prišli rozlúčiť so zosnulým rabínom Jicchakom Tuviom Weissom, ktorý sa narodil na Slovensku. Rabín, ktorému bolo 95 rokov, bude pochovaný na cintoríne na Olivovej hore. O pohrebe informoval spravodajský portál stanice BBC.

31.07.2022 19:54
debata (3)

Kvôli rozsiahlemu davu polícia nasadila viac policajtov, niekoľko ciest muselo byť dočasne uzavretých. Smútočný sprievod mužov oblečených výhradne v čiernych plášťoch a v klobúkoch začal pri Weissovom dome, prešiel štvrtou obývanou ortodoxnou komunitou Mea Šearim a ukončený bol na cintoríne.

Weiss sa radikálne staval proti odvodom študentov náboženstva do armády, hoci základná vojenská služba je v Izraeli povinná. Posledných 20 rokov stál na čele rabínskeho orgánu Eda charedit, ktorý vystupuje proti existencii židovského štátu. Vznik Izraela je podľa nich porušením starovekého židovského práva a takýto útvar by vraj mal byť božím dielom.

Weiss sa narodil na Slovensku, odkiaľ ako dieťa na začiatku druhej svetovej vojny odcestoval s transportom židovských detí do Británie. Tým si zachránil život.

hodinky, hitler Čítajte viac Vydražili Hitlerove zlaté hodinky, Židia sú pobúrení
3 debata chyba
Viac na túto tému: #židia #jeruzalem #Ortodoxní židia #Izrale