Na kosovsko-srbskej hranici stúplo napätie. Kosovská vláda preto odložila platnosť nových pravidiel

Kosovská vláda kvôli napätiu na kosovsko-srbskej hranici o mesiac odložila plánované pravidlá pre srbské registračné značky a doklady totožnosti potrebné pre vstup alebo odchod z krajiny.

31.07.2022 21:57 , aktualizované: 01.08.2022 06:08
debata (95)

Nariadenie malo platiť od pondelka. O odklade na twitteri informoval kosovský premiér Albin Kurti, krok ale podmienil odstránením barikád na hraničných priechodoch.

„V spolupráci s našimi zahraničnými partnermi sa zaväzujeme odložiť účinnosť rozhodnutí o registračných značkách a vstupných a výstupných dokladoch na hraničných priechodoch so Srbskom o 30 dní. Podmienkou je, že budú odstránené všetky barikády a plne obnovená sloboda pohybu,“ napísal Kurti. Nariadenia majú nanovo nadobudnúť účinnosť 1. septembra.

Etnickí Srbi v nedeľu večer na severe Kosova zablokovali cesty blízko dvoch kľúčových hraničných priechodov Jarinje a Brnjak so Srbskom. Podľa agentúry Reuters tiež strieľali na policajtov, nikto ale neutrpel zranenia.

„Vítame rozhodnutie Kosova nariadenie odložiť na 1. septembra. Očakávame, že všetky blokády budú okamžite odstránené,“ napísal na twitteri šéf únijnej diplomacie Joseph Borrell a uviedol, že podobné problémy majú byť vyriešené cez dialóg sprostredkovaný EÚ.

„Celková bezpečnostná situácia je v obciach v severnom Kosove napätá,“ uviedla vo vyhlásení misie KFOR vedená Severoatlantickou alianciou. Na misii je približne 3 770 vojakov z troch desiatok krajín a jej úlohou je zmierňovať pretrvávajúce napätie medzi väčšinovými kosovskými Albáncami a menšinovými Srbmi.

Kosovská vláda pred odkladom uviedla, že 1. augusta budú cestujúcim prichádzajúcim zo Srbska vymenené srbské doklady za nové identifikačné preukazy vydané Prištinou s platnosťou na tri mesiace, ktoré budú slúžiť na vstup a odchod z krajiny. Okrem toho malo nadobudnúť účinnosť nové nariadenie týkajúce sa evidenčných značiek.

Recipročná odpoveď

Táto politika zodpovedá dlhodobej praxi, ktorú Belehrad uplatňuje voči kosovským občanom navštevujúcim Srbsko. Podľa Prištiny ide o recipročné opatrenia, pretože vozidlá s kosovskou značkou si pri príchode na srbské územie tiež musia značku zmeniť.

Kosovo chce, aby boli značky kosovských Srbov vydaných srbskými úradmi nahradené kosovskými. Majitelia áut budú mať na zmenu čas do konca septembra.

Kosovská polícia v nedeľu neskoro večer oznámila, že uzavrela dva priechody Jarinje a Brnjak na cestovanie a pohyb vozidiel kvôli blokádam, ktoré vytvorili protestujúci. „Všetkým občanom sa oznamuje, aby na pohyb využívali iné hraničné priechody,“ uviedla polícia.

Priština už v minulosti nakrátko prestala na kosovské územie púšťať automobily so srbskou registračnou značkou, čo vlani na prelome septembra a augusta vyvolalo niekoľkodennú srbskú blokádu na hraničných priechodoch s Kosovom.

Požiadajú o vstup do EÚ

Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova a s tým aj napríklad jeho právo na registráciu áut. Belehrad preto už od vyhlásenia kosovskej nezávislosti v roku 2008 nepúšťa vozidlá s kosovskou značkou na územie Srbska a vyžaduje od vodičov, aby si ju vymenili.

Aleksandar Vučič Čítajte viac Kosovo chce vstúpiť do Rady Európy, Vučič hovorí o porušení Washingtonskej dohody

Väčšina krajín Európskej únie Kosovo uznáva, avšak Rusko a Čína, ktorí sú spojencami Srbska, nie. EÚ sa snaží sprostredkovať dialóg medzi oboma balkánskymi susedmi už viac ako desať rokov, ale zatiaľ sa jej nepodarilo dosiahnuť normalizáciu vzťahov. Premiér Albin Kurti uviedol, že Kosovo formálne požiada o členstvo v Európskej únii do konca roka 2022, a to napriek obavám z napätia so Srbskom, ktoré sa o členstvo v EÚ tiež usiluje.

Srbský pravoslávny kostol v UNESCO Čítajte viac Cestopis: Kosovo je krajinou-nekrajinou
95 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo