Mali kritizuje Macrona za jeho "neokoloniálny" prístup

Armádou vedená vláda v africkom štáte Mali vyzvala v nedeľu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby prestal so svojím "neokoloniálnym a povýšeneckým" postojom.

01.08.2022 07:44
debata (3)

Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá dodala, že výzva malijského vedenia sa objavila v čase, keď sa vzťahy medzi Parížom a Bamakom ďalej zhoršujú.

Francúzsko sa rozhodlo zmeniť svoju doterajšiu pozíciu v africkom regióne Sahel po tom, ako sa rozišlo s vojenskou juntou v Mali – krajine, ktorá je už desať rokov epicentrom džihádistického povstania v tejto zemepisnej oblasti.

Navyše, v Mali došlo v auguste 2020 a máji 2021 k prevratom, čím vznikla aj politická kríza, ktorá sa prelína s bezpečnostnými problémami.

Francúzsko v Mali zasiahlo v roku 2013 s cieľom bojovať proti džihádistickej revolte, ktorá vypukla rok predtým. Začiatkom tohto roka však Paríž oznámil, že svoje sily z Mali stiahne.

„Prechodná vláda požaduje, aby prezident Macron natrvalo upustil od svojho neokoloniálneho, paternalistického a povýšeneckého postoja a pochopil, že nikto nemôže milovať Mali lepšie než Malijčania,“ uviedol v nedeľu vo verejnoprávnej televízii hovorca plukovník Abdoulaye Maiga.

Maiga reagoval v mene junty po Macronových výrokoch, ktoré zazneli minulý týždeň počas jeho návštevy Beninu, Kamerunu a Guiney-Bissau.

V súvislosti so súčasnou situáciou v Mali Macron uviedol, že západoafrické krajiny majú povinnosť pracovať na tom, aby malijský ľud mohol „vyjadriť svoju suverenitu“ a „vybudovať rámec stability“, ktorý umožní „účinný boj proti teroristickým skupinám“.

Macron spomenul aj dohodu medzi malijským režimom a ruskou súkromnou polovojenskou organizáciou známou ako Vagnerova skupina, ktorá bola napokon rozhodujúcim faktorom, ktorý viedol Paríž k stiahnutiu svojich 2400 vojakov z Mali.

Bamako popiera akékoľvek nasadenie kontroverzných tzv. vagnerovcov.

Minulú stredu, počas návštevy Beninu, Macron označil Rusko za „jednu z posledných imperiálnych koloniálnych mocností“, a to pre jeho inváziu na Ukrajinu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Mali #Emmanuel Macron