Bývalého Putinovho poradcu a otca ruskej privatizácie hospitalizovali. Je za tým otrava?

Ruský reformátor Anatolij Čubajs, ktorý sa pre vojnu na Ukrajine vzdal postu poradcu v Kremli, bol hospitalizovaný v Európe so zriedkavou poruchou imunity napadajúcou nervový systém. Podľa agentúry Reuters o tom informovala ruská novinárka a politická aktivistka Xenija Sobčaková, ktorá sa odvolala na Čubajsovu manželku, režisérku Avdotiju Smirnovovú.

01.08.2022 11:40
debata (19)

Manželka ruského ekonóma povedala v nedeľu agentúre TASS, že sa jej manžel nachádza v nemocnici vo vážnom stave. Žena odmietla spresniť, v akej krajine Čubajs pobýva. Podľa manželky sa Čubajsovi urobilo náhle zle a mal ťažkosti s pohybmi rúk a nôh.

Podľa talianskych médií je Čubajs hospitalizovaný na severe Sardínie, kde bol na dovolenke. Lekári sa domnievajú, že ruského ekonóma mohlo postihnúť veľmi zriedkavé ochorenie, Guillainov-Barrého syndróm, ktorý zasahuje periférnu nervovú sústavu. Podľa stanice RAI sa Čubajsov stav zlepšil a je mimo ohrozenia života.

Podľa denníka La Repubblica na miesto Čubajsovho pobytu prišli policajní experti, ktorí odobrali vzorky. Úrady sa chcú uistiť, že nevoľnosť nemá cudzie zavinenie. Denník pripomína prípady ďalších ruských občanov v zahraničí, u ktorých existuje podozrenie, že boli otrávení Moskvou.

Dva zdroje, s ktorými hovorila agentúra Reuters, ale vylučujú, že by sa Čubajs stal cieľom útoku ruských tajných služieb. „Myslia si, že ide o chorobu,“ uviedol jeden zdroj. S týmto hodnotením súhlasí aj druhý zdroj, podľa ktorého Čubajs je schopný komunikácie, ale nedokáže sa hýbať.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil informácie o Čubajsovej hospitalizácii za smutnú správu. Moskva je podľa neho ochotná bývalému politikovi pomôcť, ak o to požiada.

V Rusku je 66-ročný Čubajs dobre známy, keďže vysoké funkcie zastával od začiatku 90. rokov, keď mal za vlády vtedajšieho prezidenta Borisa Jeľcina na starosti privatizáciu. Na prelome milénia stál pri politickom vzostupe Vladimira Putina a počas jeho prezidentského pôsobenia zastával najvyššie pozície vo veľkých štátnych podnikoch. Naposledy pôsobil ako Putinov emisár pri medzinárodných organizáciách pre trvalo udržateľný rozvoj.

Čubajs je najvyššie postaveným predstaviteľom režimu ruského prezidenta Putina, ktorý sa po 24. februári, keď sa začala vojna na Ukrajine, rozhodol pre odchod z funkcie.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Anatolij Čubajs