Napriek zrážkam zostáva extrémne sucho na vyše polovici Slovenska

Situácia so suchom sa na Slovensku v porovnaní s uplynulými týždňami zlepšila. Z hľadiska pôdneho sucha zasahuje začínajúce sucho približne 23 percent územia.

01.08.2022 18:18
janosikove dni Foto:
Návštevníci Jánošíkových dní v obci Terchová v nedeľu 31. júla 2022. Tradičný vozový sprievod sa z dôvodu nepriaznivého počasia neuskutočnil.
debata

Mierne až extrémne sucho je lokálne na strednom a východnom Slovensku. Z pohľadu meteorologického sucha aktuálne prevládajú v krajine normálne až mierne suché podmienky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vo svojom klimatologickom zhodnotení.

„V povrchovej vrstve je takmer celé územie Slovenska bez rizika sucha, v hlbšej vrstve ostalo extrémne sucho na približne 56 percentách celkovej plochy,“ podotkol ústav. Relatívne nasýtenie je v celom pôdnom profile pod hranicou desať percent len lokálne na Podunajskej a Východoslovenskej nížine. Deficit pôdnej vlahy je do –80 milimetrov v Slovenskom rudohorí, a v intervale –40 až –60 milimetrov ojedinele na východnom a strednom Slovensku.

VIDEO: Vlna horúčav sa prevalí aj cez Slovensko. Aká veľká?

Video

V prípade meteorologického sucha je veľmi sucho už len v Senici, Piešťanoch, Košiciach a Michalovciach. Mierne vlhko je len v Tisinci. Prevládajú normálne až mierne suché podmienky. Veľmi sucho je aj v Hurbanove a Orechovej. Mierne vlhko je len v Čadci.

„Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší vo Švedlári –168 milimetrov, Banskej Bystrici –158 milimetrov, Telgárte –155 milimetrov, Medzilaborciach –153 milimetrov a Orechovej –153 milimetrov,“ spresnil SHMÚ s tým, že deficit zrážok okolo –145 milimetrov je aj v Bardejove, Prešove a Spišských Vlachoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #SHMÚ #sucho