Pelosiová je na Taiwane. Rozpúta návšteva z USA konflikt s Čínou?

Vraj sa zahráva s ohňom. Šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová dorazila na Taiwan. Ako bude reagovať komunistický režim v Pekingu? Čína pokladá demokratický Taiwan za svoje územie.

01.08.2022 19:59 , aktualizované: 02.08.2022 16:55
Nancy Pelosiová Foto: ,
Šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.
debata (131)

Predsedníčka snemovne práve cestuje po Ázii. Po Singapure včera navštívila Malajziu a potom odletela na Taiwan. Pelosiová sa tu má stretnúť aj s prezidentkou Cchaj Jing-wen. Biely dom a ani šéfovia amerických ozbrojených síl však neboli nápadom demokratky Pelosiovej nadšení. Prezident Joe Biden absolvoval minulý týždeň dlhý telefonát s čínskym komunistickým lídrom Si Ťin-pchingom. Ten vraj vládcovi Oválnej pracovne v súvislosti s možnou Pelosiovej návštevou povedal, aby sa Spojené štáty nezahrávali s ohňom. Biely dom však tvrdí, že prezident sa so šéfkou snemovne o jej plánoch ani nerozprával.

VIDEO: Čo ak Čína zaútočí? Taiwan chce byť pripravený

Video
Ozbrojené sily Taiwanu minulý týždeň usporiadali pravidelné vojenské cvičenie Chan Kchuang. Pozrite si z neho video taiwanskej Military News Agency.

Bojová pohotovosť

"Ak bude trvať na návšteve, bude to mať vážne následky,“ vyhlásil ešte v pondelok na adresu Pelosiovej hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. "Sme plne pripravení na každú možnosť. Ľudová oslobodzovacia armáda nikdy nebude len nečinne sedieť. Čína prijme rázne a rozhodné opatrenia na ochranu svojej suverenity a územnej celistvosti,“ vyhlásil podľa televízie Al-Džazíra Čao.

"Čínska ľudová republika práve zakázala dovoz viac ako 100 taiwanských potravinárskych produktov, vrátane veľmi populárnych značiek pochúťok a sušienok. Je to krok, o ktorom sa predpokladá, že je súčasťou reakcie Pekingu na Pelosiovej návštevu,“ napísala na sociálnej sieti twitter Tingting Liu, zahraničnopolitická reportérka taiwanskej televízie TVBS.

Minulý týždeň Taiwan zorganizoval každoročné veľké vojenské cvičenie Chan Kchuang. Peking reagoval vlastnými manévrami. Taiwanské ozbrojené sily sú odvčera podľa spravodajskej agentúry CNA v stave zvýšenej bojovej pohotovosti. V oblasti sa okrem toho nachádza útočná skupina lietadlovej lode Ronald Reagan námorníctva USA. Vzhľadom na existujúce dohody by Spojené štáty v prípade útoku Číny mali Taiwan brániť. To by však znamenalo priamu konfrontáciu dvoch jadrových veľmocí.

Minulý týždeň Taiwan zorganizoval každoročné veľké vojenské cvičenie Chan Kchuang. Peking reagoval vlastnými manévrami. Taiwanské ozbrojené sily sú odvčera podľa spravodajskej agentúry CNA v stave zvýšenej bojovej pohotovosti. V oblasti sa okrem toho nachádza útočná skupina lietadlovej lode Ronald Reagan námorníctva USA.

Hoci je očividné, že tlak komunistického režimu narastie, podľa expertov je málo pravdepodobné, že by príchod Pelosiovej viedol k vojnovému konfliktu Číny s Taiwanom, či dokonca s USA. „Nebola by to prvá takáto návšteva. Na Taiwane už bol v roku 1997 republikán Newt Gingrich, ktorý vtedy slúžil ako predseda Snemovne reprezentantov,“ reagoval pre Pravdu Vincent Wang, expert na Čínu a Taiwan z Adelphi University v New Yorku.

Odborník však pripomenul, že za 25 rokov sa veľa zmenilo. "Čína je oveľa silnejšia a asertívnejšia. No je dôležité preukázať podporu Tchaj-peju, ktorý čelí zastrašovaniu a zvýšenému tlaku zo strany Pekingu. Čína nebude z návštevy šťastná, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť zmierniť svoju bojovú rétoriku. Si Ťin-pching si však chce zaistiť bezprecedentné tretie obdobie na čele komunistickej strany. Nemôže uspieť, keď nedokáže vhodne zvládnuť vzťahy s USA,“ povedal Wang.

Hlavne nenápadne?

Politológ Lawrence Reardon z univerzity v New Hampshire predpokladá, že Pelosiovej návšteva Taiwanu nebude príliš okázalá.

„Si Ťin-pchingovi to pomôže, aby si zachoval tvár, a zároveň to bude pripomienka pre tvorcov politiky v USA, že taiwanská hádanka potrebuje mierové riešenie. No Si Ťin-pching vytvoril súčasný problém svojimi propagandistickými tirádami. Hoci sa mu uľaví, ak Pelosiovej návšteva bude nenápadná, nepochybne zareaguje viacerými vojenskými akciami okolo Taiwanu. Si potrebuje ukázať odhodlanie, že chce dostať ostrov pod kontrolu, ale doma musí hasiť veľa problémov. Najmä tie, ktoré sa týkajú čínskej ekonomiky,“ vysvetlil pre Pravdu Reardon.

Vláda v Tchaj-peji bola v posledných dňoch veľmi zdržanlivá v odpovediach na otázky, či Pelosiová naozaj príde.

"Je to v jej záujme. Vláda sa chce vyhnúť dojmu, že Taiwan aktívne podporuje návštevu Pelosiovej. Keby otvorene vyzývala na jej príchod, Peking by to mohol označiť za sprisahanie zo strany Tchaj-peja. Krajiny v regióne, ako sú Japonsko, Južná Kórea či dokonca Austrália, by potom k Taiwanu mohli pristupovať s menšími sympatiami, ak by mali pocit, že jeho vláda z ničoho nič aktívne vytvára problém,“ uviedol pre CNN Wen-ti Sung, politológ z Austrálskej národnej univerzity.

Taiwan až do roku 1971 v Organizácii Spojených národov aj v Bezpečnostnej rade OSN reprezentoval Čínu. USA však postupne prehĺbili kontakty s režimom v Pekingu a v OSN Taiwan vystriedala komunistická Čína. Momentálne má ostrovný štát nadviazané plné diplomatické styky iba so 14 krajinami sveta.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Amerika #Taiwan #Nancy Pelosiová