Tisíc hasičov a 78 km hadíc. Požiar v Českom Švajčiarsku je po týždni pod kontrolou

Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko sa hasičom poradilo po týždni dostať pod kontrolu. Oznámil to v pondelok večer veliteľ hasičského zboru Vladimír Vlček.

01.08.2022 19:42 , aktualizované: 21:59
HaZZ České Švajčiarsko slovenské vrtuľníky Foto: ,
Následky deväťdňového požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko, pri ktorého likvidácii pomáhali aj slovenskí hasiči.
debata (9)
Video
Oheň, ktorý zasiahol plochu 1060 hektárov, sa podľa neho už nešíri do ďalších miest, informoval web Novinky.cz.

„Od 20.00 h máme požiar v Českom Švajčiarsku pod kontrolou,“ oznámil Vlček. Generálny riaditeľ Hasičského záchranného zboru Českej republiky (HZS ČR) dodal, že plocha, na ktorej hasiči zasahujú, sa zmenšila na 600 hektárov. Zásah by sa podľa neho mohol skončiť likvidačnými prácami v priebehu dní. V postihnutej oblasti už nevidno plamene.

Celkovo v národnom parku zasahuje viac ako 1 000 hasičov z celého Česka, ktorých podporili kolegovia zo zahraničia vrátane Slovenska. V pondelok sa pri zásahu zranili štyria hasiči. Po ošetrení na mieste museli dvoch z nich previezť do nemocnice. Celkovo sa počas požiaru zranilo 56 hasičov, bilancujú Novinky.cz.

Do boja proti ohňu sú zapojené desiatky špeciálne vycvičených lezcov, ktorí sa pohybujú v ťažko prístupnom teréne. Hasiči majú k dispozícii 341 kusov techniky vrátane 200 cisterien, pričom natiahnutých je 78 kilometrov hadíc pre dopravu vody a dohášanie. Pomáhalo im tiež 18 vrtuľníkov a päť lietadiel, približuje server.

Starosta Hřenska: Mali sme šťastie

Osada Mezná mala veľké šťastie, že v nej nezhoreli aj ďalšie domy. Uviedol to v pondelok starosta Hřenska Zdeněk Pánek, pod ktorú osada patrí. Hasiči podľa neho zabránili, aby bola Mezná vymazaná zo sveta. TASR informáciu prevzala zo serveru iRozhlas.cz.

Za významný pokrok považuje starosta to, že sa hasičom podarilo preniknúť do tiesňav. „To znamená, že doteraz hasili zhora smerom nadol, ale zásah nebol tak aktívny, ako keď môžu hasiť zdola nahor do previsov,“ vysvetľuje Pánek.

Zhorený les v Národnom parku České Švajčiarsko.
Slovenský vrtuľník z Leteckého útvaru MV SR...
+11Zhorený les v Národnom parku České Švajčiarsko.

V nedeľu sa mohli do svojich domovov vrátiť obyvatelia Vysokej Lípy. Pre obce Hřensko, Mezná a Mezní Louka však naďalej platí evakuácia. Na malej ploche sa pohybuje nespočetné množstvo techniky a hasičov, obyvatelia by tam podľa starostu momentálne iba prekážali.

Keď to bude možné, starosta obce Hřensko si chce sám prejsť osadu Mezná, aby zmapoval rozsah škôd. Zatiaľ ho nedokáže odhadnúť. „Pochopiteľne musia prísť najprv odborníci a znalci a až potom budeme môcť určiť, aká škoda skutočne vznikla,“ uviedol Pánek. Tiesňavy chce opraviť hneď, ako to bude možné, aby ešte zachránili tohtoročnú turistickú sezónu.

Nemecko požiar lesný Sasko národný park Čítajte viac Už 40 zranených hasičov pri požiari v Českom Švajčiarsku, Slovensko poslalo čerstvé sily

Pánek tiež apeluje, aby ľudia na miesto nejazdili. „Ponúka sa nám mnoho ľudí, ktorí by nám chceli pomôcť. Ale vyzývam ich, aby nejazdili, pretože by nám tu teraz prekážali. A naviac polícia by ich do toho uzavretého priestoru nepustila,“ povedal starosta Hřenska. Dodal, že keď im hasiči umožnia začať opravovať tiesňavy, potom budú za pomoc vďační.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #lesný požiar #České švajčiarsko