Amazónia v plameňoch. Horí tam takmer 5 400 požiarov

Počet lesných požiarov v brazílskej Amazónii vzrástol minulý mesiac o osem percent v porovnaní s júlom 2021. Vyplýva to zo satelitných údajov zverejnených v pondelok, informuje agentúra AFP.

01.08.2022 21:44
debata (1)

Brazílsky Národný inštitút pre výskum vesmíru (INPE) identifikoval v júli 2022 v Amazónii 5 373 požiarov, pričom vlani v júli ich zaznamenal 4 977. Najhorší júl v histórii záznamov bol v roku 2005, keď v región horelo 19 364 požiarov.

V júni sa začína obdobie sucha a rastie množstvo požiarov. Podľa odborníkov sú väčšinou zapríčinené farmármi a špekulantmi, ktorí stoja za odlesňovaním pre poľnohospodárske účely. Veľké požiare v tomto období zasiahli aj Kaliforniu, Francúzsko a Portugalsko.

Costa Verde, Brazília, dom, palmy, prales, džungľa Čítajte viac Domorodí obyvatelia v Amazónii po tisíce rokov nevyhubili ani jediný druh

Tento rok bol znepokojujúci, pokiaľ ide o požiare v Amazónii: INPE ich doteraz zaznamenalo 12 906, čo je nárast o 13 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Od nástupu prezidenta Jaira Bolsonara do funkcie sa podľa oficiálnych údajov priemerné ročné odlesňovanie brazílskej Amazónie zvýšilo v porovnaní s predchádzajúcim desaťročím o 75 percent.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #lesný požiar #amazónia