Júl bol v Anglicku najsuchší od roku 1935, vo Francúzsku od začiatku meraní

V Anglicku bol podľa údajov meteorológov tohtoročný júl najsuchší od roku 1935. Na juhu Anglicka dokonca padli absolútne rekordy. Vo Francúzsku v júli spadlo najmenej zrážok od roku 1959, kedy sa začalo s meraním, uviedla agentúra AFP.

01.08.2022 23:07 , aktualizované: 23:32
Británia počasie horúčavy rekord Foto: ,
Žena si namáča vlasy vo fontáne na Trafalgarskom námestí v Londýne počas horúceho dňa v utorok 19. júla 2022. V Británii v utorok zaznamenali dosiaľ najvyššiu teplotu vzduchu v histórii meraní. V obci Charlwood v grófstve Surrey na juhovýchode Anglicka namerali 39,1 stupňa Celzia.
debata

Británia začala s meraním dažďových úhrnov už v roku 1836. V juhovýchod­nom Anglicku tento rok v júli spadlo iba päť milimetrov zrážok, priemer pre celé Anglicko je 23,1 milimetra. Pre celú Britániu je priemer 46,3 milimetra, čo je 19. najsuchší júl od začiatku merania, píše spravodajský web BBC.

Zavádzajú obmedzenia

Vo väčšine anglických riek je málo vody, čo má vplyv na poľnohospodárstvo aj prírodu. Nedostatkom vody trpia najmä zemiaky, cukrová repa a kukurica. Poľnohospodári museli žať úrodu skôr ako obvykle. Vodárenské spoločnosti už varovali, že bude možno potrebné zaviesť obmedzenia na čerpanie vody. V grófstve Hampshire a na ostrove Wight bude od piatku platiť zákaz napúšťania bazénov, zalievania záhrad a umývania áut.

Na juhovýchode Francúzska dnes začala ďalšia vlna horúčav, toto leto je už tretie v poradí. Juh krajiny navyše sužuje niekoľko požiarov. Tento rok v júli nad pevninským Francúzskom spadlo 9,7 milimetra zrážok, najmenej od začiatku merania meteorologickou službou Météo-France v roku 1959. Je to tiež výrazne menej ako v doteraz najsuchšom júli. V lete 2020 spadlo 16,7 milimetra dažďa. Absolútne najsuchším mesiacom vo francúzskych dejinách je marec 1961, kedy Francúzsko zaznamenalo 7,8 milimetra zrážok, píše AFP.

francúzsko, teplo Čítajte viac Vo Francúzsku sa začína ďalšia vlna horúčav, krajina zažila veľmi suchý júl

V obci Gérardmer sú miestne pramene pitnej vody také vyschnuté, že obec začala vodovodnú sieť plniť vodou z miestneho jazera. Od stredy tu bude z kohútikov tiecť voda, ktorá oficiálne nie je pitná. To by sa mohlo zmeniť po dvoch dňoch, až obec dostane výsledky rozborov vody. Toto riešenie má navyše neblahý dopad aj na samotné jazero, ktorého hladinu obvykle brázdia kajakári a kanoisti.

Vlna horúčav by vo Francúzsku mala podľa predpovedí vyvrcholiť v stredu a vo štvrtok, kedy budú maximálne teploty 34 až 38 stupňov Celzia, miestami až 40 stupňov. Určitú mieru varovania pred suchom už vyhlásilo 93 z 96 francúz­skych departementov.

janosikove dni Čítajte viac Napriek zrážkam zostáva extrémne sucho na vyše polovici Slovenska

Požiar je pod kontrolu

Víkendový lesný požiar v juhofrancúzskom departmente Gard, pri ktorom utrpeli zranenia štyria hasiči, sa už podarilo dostať pod kontrolu. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady.

Hovorca hasičov Éric Agrinier pre francúzske médiá povedal, že zhorelo 370 hektárov pôdy a plamene zničili dva domy. Zdôraznil však, že sa podarilo zachrániť desiatky domov a požiar si nevyžiadal žiadne obete. Požiar sa podarilo uhasiť v noci z nedele na pondelok. Ráno ho ešte monitorovalo približne 400 hasičov.

Minister vnútra Gérald Darmanin v nedeľu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že požiar vypukol okolo 15:00 v borovicovom lese v Aubais, obci s približne dvomi tisíckami obyvateľov. Niekoľko rodín museli preventívne evakuovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #horúčavy #anglicko #sucho