Záplavy v Kentucky majú už 35 obetí, mnohí ďalší sú nezvestní

Záplavy spôsobené prívalovými dažďami si na východe amerického štátu Kentucky vyžiadali už 35 ľudských životov, vrátane štyroch detí. Oznámil to tamojší guvernér Andy Beshear. Päť dní po tom, čo veľká voda zaplavila jeden z najchudobnejších regiónov Spojených štátov, sú podľa neho stovky ľudí stále nezvestné. Guvernér zároveň varoval, že zlé počasie možno očakávať aj v utorok.

01.08.2022 23:25
Kentucky, záplavy Foto:
Na zábere z 28. júla 2022 zaplavená budova v meste Whitesburg v americkom Kentucky.
debata

Záchranné práce pokračujú a úrady poskytujú prístrešie a potravinovú pomoc ľuďom, ktorí sa kvôli záplavám ocitli bez domova. Podľa agentúry AP bolo najmenej 300 ľudí evakuovaných do núdzových prístreší a cez 12 000 domácností a podnikov zostalo bez prúdu. Zaplavené boli stovky domovov a podnikov. Podľa guvernéra mnohým z evakuovaných zostalo iba oblečenie, ktoré mali na sebe.

Národná meteorologická služba predpovedala, že v regióne budú v utorok pokračovať prehánky a búrky. Ďalšie zrážky by pritom mohli sťažiť záchranné a odpratávacie práce.

„Je to naozaj ťažké,“ povedal guvernér Beshear k predpovedi počasia a doplnil, že možno očakávať ničivý vietor a miestami aj bleskové záplavy.

Voda stiekla z Apalačov

Silné záplavy spôsobené prívalovými dažďami zasiahli východnú časť Kentucky vo štvrtok, v niektorých častiach tohto južanského štátu napadlo za 48 hodín 20 až 27 centimetrov zrážok. Toky sa rozvodnili najmä v Apalačskom pohorí.

Beshear, ktorý minulý týždeň vyhlásil stav núdze, cez víkend uviedol, že úrady budú pravdepodobne „nachádzať telá ešte niekoľko týždňov“, pretože záchranné tímy postupujú do odľahlejších oblastí. Len v okrese Knott zahynulo 16 ľudí, vrátane najmenej štyroch detí, píše agentúra Reuters.

záplavy Čítajte viac Povodne v americkom Kentucky si vyžiadali 26 obetí vrátane šiestich detí

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil stav katastrofy v Kentucky, aby štátu sprístupnil finančné prostriedky. Obnova zničených ciest, mostov a ďalšej infraštruktúry bude podľa guvernéra stáť milióny dolárov.

Súčasné záplavy v Kentucky sú už druhou rozsiahlou prírodnou katastrofou v tomto štáte za sedem mesiacov. V decembri si tornáda na západe Kentucky vyžiadala životy skoro 80 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prívalové povodne #záplavy #Kentucky