Leopardy sa nekonajú. Španieli Ukrajine tanky nedodajú, sú v žalostnom stave

Španielsko nemôže Ukrajine poslať svoje tanky Leopard 2A4 nemeckej výroby, pretože sú "v absolútne žalostnom stave" a mohli by predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí, ktorí by ich riadili.

02.08.2022 17:31
debata (73)

V utorok to uviedla španielska ministerka obrany Margarita Roblesová, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

„V súčasnosti zvažujeme všetky možnosti, no môžem povedať, že Leopardy (skladované) v Zaragoze, ktoré sa dlhé roky nepoužívali, nemožno poslať, pretože sú v absolútne žalostnom stave,“ povedala Roblesová.

Tank Leopard Čítajte viac Španieli zvažujú poslať Ukrajine Leopardy. Desaťročie sú mimo prevádzky, potrebujú opravy

O plánoch Madridu poslať Kyjevu približne 40 tankov Leopard napísal v júni denník El País. Ministerka obrany túto možnosť pripustila. Španielsko tanky kúpilo od Nemecka v roku 1995, teraz sú však dlhodobo uskladnené na vojenskej základni neďaleko mesta Zaragoza.

Španielsky premiér Pedro Sánchez mal dodávku tankov ponúknuť ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému počas návštevy Kyjeva, uviedol El País. Tieto plány však boli pozastavené pre zložitosť operácie, ktorá si vyžadovala aj súhlas nemeckého parlamentu.

Raketové systémy HIMARS Čítajte viac 160. deň: Rusko spôsobilo škody už za 108 miliárd dolárov, tvrdia odborníci
73 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #tanky #vojna na Ukrajine