Čína po Pelosiovej návšteve Taiwanu už napína svaly a hrozí vojenskými operáciami

Čína kritizovala "extrémne nebezpečné" kroky Spojených štátov na Taiwane. Krátko predtým na ostrov pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

02.08.2022 18:25
pelosiová Foto:
Protestujúci drží transparent počas protestu proti návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov Spojených štátov Nancy Pelosiovej pred hotelom v Taipei na Taiwane v utorok 2. augusta 2022.
debata (18)

Čínske ministerstvo obrany preto plánuje spustiť „cielené vojenské operácie“. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Spojené štáty… neustále prekrúcajú, zahmlievajú a vypúšťajú princíp ‚jednej Číny‘,“ uviedol čínsky rezort diplomacie po tom, ako Pelosiovej lietadlo pristálo v taiwanskej metropole Tchaj-pej. „Tieto kroky sú mimoriadne nebezpečné, ako hra s ohňom. Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, pri ňom zahynú,“ dodalo ministerstvo.

Nancy Pelosiová Čítajte viac Pelosiová je na Taiwane. Rozpúta návšteva z USA konflikt s Čínou?

Čínsky rezort obrany v reakcii na návštevu uviedol, že spustí „cielené vojenské akcie“. „Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (ČĽOA) je v stave najvyššej pohotovosti a spustí sériu cielených vojenských operácií, aby bránila národnú suverenitu i územnú celistvosť (Číny) a zmarila vonkajšie zasahovanie a separatistické pokusy o ‚nezávislosť Taiwanu‘,“ povedal hovorca čínskeho ministerstva obrany.

VIDEO: Čo ak Čína zaútočí? Taiwan chce byť pripravený

Video
Ozbrojené sily Taiwanu minulý týždeň usporiadali pravidelné vojenské cvičenie Chan Kchuang. Pozrite si z neho video taiwanskej Military News Agency.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a nevylučuje ani použitie vojenskej sily voči fakticky nezávislému ostrovu. Tchaj-pej však dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne si brániť slobodu, demokraciu a bezpečnosť.

Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve tohto samosprávneho ostrova za uplynulých 25 rokov. Cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan vníma Peking ako prejav uznania nezávislosti ostrova.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan #vojenská operácia #Nancy Pelosiová