Pelosiovej let prekonal rekord FlightRadaru, web na trasovanie lietadiel skolaboval

Server pre sledovanie lietadiel FlightRadar24 zažíval v posledných hodinách nebývalý nápor. Viac ako 700-tisíc ľudí sledovalo dráhu Boeingu C-40C s označením SPAR19. Na jeho palube sedela predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

02.08.2022 22:14
Pelosiová Foto:
Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová sa 2. augusta 2022 po prílete do Tchaj-peja stala najvyššou americkou predstaviteľkou, ktorá navštívila Taiwan za posledných 25 rokov.
debata (8)

Trasa lietadla nenapovedala, či zamieri v rámci svojej ázijskej cesty aj na Taiwan alebo nie, píše The Wall Street Journal (WSJ). Výpadok mala aj čínska sociálna sieť Weibo.

Návštevnosť servera FlightRadar24 bola počas dňa taká veľká, že prevádzkovateľ musel na twitteri zverejniť upozornenie, že dáta budú nedostupné. Záujemcovia sa dostali len na čakaciu listinu.

Neskôr web na twitteri informoval, že let Pelosiovej prekonal všetky doterajšie rekordy – sledovalo ho 708-tisíc používateľov a stal sa tak najsledovanejším živým letom FlightRadaru všetkých čias.

Zrejme pod náporom záujmu o návštevu Pelosiovej na Taiwane dnes nefungovala ani obľúbená čínska sociálna sieť Weibo, ekvivalent Twitteru. Názory na príčinu odstávky na sociálnych sieťach sa líšia. Podľa jednej teórie bola sieť Weibo tak preťažená záujmom o správy o Pelosiovej, že z technických dôvodov spadla. Druhý variant spomína cielené vypnutie čínskou vládou, aby tak zamedzil nekontrolovanému šíreniu informácií, ktoré Peking neschvaľuje.

Platforma Weibo bola plná obáv z možného konfliktu aj vlasteneckého nadšenia a cesta Pelosiovej bola najsledovanejšou témou, píše agentúra Reuters.

Podľa WSJ sa všetkých desať najsledovanejších tém týkalo tejto návštevy. Najpopulárnejší hashtag mal takmer 1,3 miliardy vzhliadnutí. Krátko pred polnocou miestneho času (18:00 SELČ) sa medzi sledované trendy dostalo súslovie „Weibo Crashed“, teda výpadok siete Weibo. Odsúdenie návštevy čínskou vládou malo podľa WSJ 180 miliónov vzhliadnutí.

Spojené štáty vopred oficiálne nepotvrdili, že Pelosiová na ostrov, na ktorý si nárokuje Čína, dorazí. Pelosiová priletela na Taiwan napriek čínskym hrozbám, že takýto krok bude mať vážne následky a je najvyššou americkou predstaviteľkou, ktorá navštívila Taiwan za posledných 25 rokov. Čínske ministerstvo zahraničia po jej prílete na ostrov vydalo vyhlásenie, v ktorom návštevu ostro odsúdilo. Podľa neho má táto cesta závažný vplyv na politické základy čínsko-amerických vzťahov a narúša zvrchovanosť Číny. Peking tiež oznámil začatie vojenských manévrov pri Taiwane.

pelosiová Čítajte viac Čína po Pelosiovej návšteve Taiwanu už napína svaly a hrozí vojenskými operáciami
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan #Nancy Pelosiová