Drony sa stali jedným zo symbolov vojny na Ukrajine

Dron je označenie pre bezpilotné lietadlo (UAV - unmanned aerial vehicle), teda lietadlo bez posádky, ktoré môže byť riadené na diaľku alebo lietať samostatne pomocou naprogramovaných plánov či pomocou zložitejších autonómnych systémov.

03.08.2022 15:30
drony, vojna na Ukrajine, Kyjevská oblasť Foto: ,
Drony pripravené na odovzdanie ukrajinskej armáde v Kyjevskej oblasti na Ukrajine v utorok 2. augusta 2022.
debata (5)

V poslednom čase sa o dronoch najviac hovorí v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Predovšetkým ukrajinská armáda už hlásila mnoho úspechov pri nasadení tureckých dronov Bayraktar TB2 proti ruským agresorom, využíva však aj menšie stroje. Spoločnosť Baykar vedie Selçuk Bayraktar, manžel najmladšej Erdoganovej dcéry, a jeho brat, Haluk Bayraktar. Turecko síce odsúdilo ruskú vojnu na Ukrajine, ale nepripojilo sa k západným sankciám uvaleným na Rusko a snaží sa vystupovať v úlohe neutrálneho sprostredkovateľa. Ukrajina po prvý raz použila bayraktary už vlani na jeseň proti proruským separatistom na Donbase. Prekvapenie spôsobil minulý týždeň aj výrok tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin vyjadril želanie, aby Rusko spolupracovalo s Tureckom pri výrobe dronov. Turecká televízia Haber 7 označila Putinovo želanie za „prekvapujúci krok“, ktorý by mal v prípade realizácie zrejme eliminovať úspešné nasadenie týchto tureckých dronov v ukrajinských službách.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že podľa doteraz nepotvrdených správ odovzdal Moskve prvé bezpilotné lietadlá Irán, na takúto možnosť už minulý mesiac upozornil Washington.

Drony po ruskej invázii poskytli Ukrajine aj Dánsko, Poľsko alebo Spojené štáty, od ktorých Ukrajina dostala okrem iného aj niekoľko stoviek „samovražedných dronov“ Switchblade.

VIDEO: Nočná mora pre Rusov – úder dronu Switchblade 300

Video
Podľa ukrajinského ministerstva obrany sú novou nočnou morou pre ruskú armádu "kamikadze" drony Switchblade 300. Ako dôkaz zverejnili video, ktoré zobrazuje zničenie ruského tanku týmto dronom. Krátke video sprevádza hudba zo ságy sci-fi filmov Star Wars.

Drony s kamerami majú široké možnosti využitia u bezpečnostných zložiek aj v civilnom sektore. Armády ich používajú na prieskumné či útočné lety, ako návnady či na simuláciu vzdušných cieľov, ale napríklad tiež v logistike. Použitie našli aj u polície, hasičov alebo tajných služieb. V civilnom sektore slúžia napríklad médiám, fotografom a filmárom, poľnohospodárom, lesníkom, klimatológom i ekológom, v stavebníctve i v energetike. Obľúbené sú tiež medzi amatérmi na hobby použitie či ako detská hračka.

Drony má vo svojej výzbroji asi 50 krajín sveta, medzi nimi aj členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO). Počty armády väčšinou nezverejňujú, ale podľa amerického ministerstva obrany má americká armáda vo výzbroji okolo 11 000 dronov, medzi ne počíta všetky typy, nie len tie pre vojenské použitie.

Hlavnými výrobcami sú Spojené štáty, Turecko, Čína, Izrael, Pakistan a ďalšie.

Najväčším strojom svojho druhu je americký Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk, ktorý svoj prvý let uskutočnil vo februári 1998. Rozpätie jeho krídel je 40 metrov a najviac je cenený kvôli vynikajúcim rozlišovacím schopnostiam na veľké vzdialenosti. Vyrába ho firma Northrop Grumman, vo výzbroji ho majú okrem USA aj ďalšie štáty NATO a sú umiestnené na základni Sigonella na Sicílii. K ďalším známym americkým bojovým dronom patria typy Predator či Reaper.

VIDEO: Ukrajinský dron Bayraktar zasiahol ruské pozície na Haďom ostrove

Video
Ukrajinský dron tureckej výroby Bayraktar zasiahol ruské pozície na známom Haďom ostrove v Čiernom mori, ktorý okupuje ruská armáda.

Drony Bayraktar TB2 po prvý raz nasadilo Turecko a Ankarou podporované jednotky v boji proti Kurdom na turecko-irackom a turecko-sýrskom pomedzí, v Sýrii a Líbyi (kde zničili aj niekoľko pôvodom ruských protilietadlových kompletov Pancir). Do všeobecného povedomia sa potom dostali najmä počas poslednej vojny o Náhorný Karabach, ktorá vypukla v septembri 2020 a kde ich nasadila azerbajdžanská armáda.

Drony už mnoho rokov pravidelne nasadzuje do svojich operácií americká armáda, napríklad proti radikálom afganského islamistického hnutia Taliban a organizácie Al-Káida či pozíciám organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku. Škandálom sa stal nálet, pri ktorom bolo v roku 2011 nešťastnou náhodou zabitých 24 pakistanských vojakov.

Pri útoku amerického bezpilotného lietadla napríklad zahynul veliteľ IS v Afganistane Háfiz Saíd, líder afganského Talibanu mulla Muhammad Mansúr, britský islamista Mohammed Emwazi, médiami prezývaný „džihádista John“, veliteľ elitných iránskych jednotiek Kuds Kásom Solejmání a v nedeľu tiež zatiaľ posledný líder teroristickej skupiny Al-Káida Ajmán Zawahrí.

VIDEO: Pekelná strela. Pozrite si, čím zabili USA šéfa Al-Kajdá
Video
Prezident Joe Biden oznámil, že sa Američanom podarilo zlikvidovať šéfa teroristickej siete Al-Kajdá Ajmána Zavahrího, ktorý sa skrýval v Afganistane. Zabili ho dve rakety Hellfire (vo voľnom preklade Pekelná strela) vypálené z dronu. Tieto strely dokážu letieť až rýchlosťou 1 600 kilometrov za hodinu. Pozrite si, ako zasahujú ciele na videu US Air Force.

Podľa údajov Úradu pre investigatívnu žurnalistiku (BIJ) Spojené štáty od roku 2002 uskutočnili v Afganistane, Pakistane, Jemene a Somálsku viac ako 14 000 útokov pomocou dronov. Drony pri nich zabili 9 000 až 17 000 ľudí, z čoho až 2 200 tvorili civilisti.

Drony majú pomerne dlhú históriu, hoci ich výraznejší rozvoj je záležitosťou posledných dvadsiatich rokov. Prvé bezpilotné lietadlo vzniklo už v roku 1916 v USA. Ako prvé bezpilotné lietadlo zasiahol do bojov prvej svetovej vojny britský Hewitt-Sperry Automatic Airplane. Za druhej svetovej vojny preslávil americký Radioplane OQ-2. Drony používali USA aj počas vojny vo Vietname a dôležitú úlohu hrali aj v konfliktoch na Blízkom východe.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dron #vojna na Ukrajine