Holandsko má nedostatok vody. Umytie auta si dobre rozmyslite, vyzýva vláda

Holandská vláda vyhlásila celoštátny nedostatok vody spôsobený počasím. Zostavila tiež národný tím odborníkov na riadenie dodávok vody a požiadala verejnosť, aby vodou šetrila. TASR správu prevzala z agentúry AP.

03.08.2022 17:52
voda Foto:
Ilustračná snímka.
debata (5)

„Nedostatok vody už teraz negatívne vplýva na lodnú dopravu a poľnohospodárstvo,“ uviedol holandský minister infraštruktúry a vodného hospodárstva Mark Harbers. Obyvateľov vyzval, aby si dobre rozmysleli, „či si potrebujú umyť auto alebo napustiť svoj nafukovací bazén“.

V Holandsku počas leta pršalo iba minimálne a sucho na horných tokoch holandských riek spôsobuje, že do krajiny priteká menej vody, píše AP.

Pavel Matejovič Čítajte viac Ropa verzus voda. Od ktorej komodity závisí naše prežitie?

Holandská vláda uviedla, že zásoby pitnej vody nie sú ohrozené a v súčasnosti netreba prísnejšie opatrenia. Upozornila však, že situácia sa môže v nasledujúcich týždňoch zmeniť.

Vodohospodárske úrady v niektorých častiach krajiny už rozhodli o obmedzení zavlažovania plodín na poliach. Nízka hladina riek komplikuje v krajine vodnú dopravu. Úrady v Amsterdame museli v júli pre vysoké horúčavy polievať mechanické mosty, aby sa pre tepelnú rozťažnosť nepoškodili a nezablokovala sa doprava.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #Holandsko #nedostatok vody