Pôjdu na front? Ukrajina sťahuje z Kosova svoje mierové sily

Ukrajina začne sťahovanie svojich síl z mierovej misie pod vedením NATO v Kosove, informoval v stredu spravodajský portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na zdroje z ukrajinského vojenského velenia, informuje agentúra Reuters.

03.08.2022 22:16 , aktualizované: 22:50
Kosovo, kosovskí Srbi, KFOR, NATO, blokáda,... Foto:
Vojaci jednotky KFOR stoja pred barikádou, ktorú strážia kosovskí Srbi.
debata (24)

Ukrajina má v súčasnosti v Kosove kontingent 40 vojakov ako súčasť misie Kosovo Force (KFOR) pod vedením NATO. „Návrat (ukrajinského) národného kontingentu bude znamenať dočasné ukončenie jeho účasti v misii KFOR,“ citoval RBK-Ukrajina vyjadrenie velenia ukrajinskej armády. Stiahnutie ukrajinských jednotiek z Kosova je v súlade so Zelenského dekrétom zo 7. marca, ktorým nariadil misii vrátiť sa späť domov po ruskej invázii z 24. februára.

Stoltenberg: Sme pripravení zasiahnuť

Jednotky KFOR sú pripravené zasiahnuť, ak bude ohrozená stabilita Kosova po najnovších nepokojoch na kosovsko-srbskej hranici. Podľa tlačovej agentúry AFP na to upozornil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Šéf NATO to podľa AFP povedal po diskusii so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. „Hovoril som s prezidentom Srbska Vučičom o napätí v severnom Kosove,“ oznámil Stoltenberg na svojom účte na Twitteri.

Podľa neho sa všetky zainteresované strany musia zapojiť do konštruktívneho dialógu pod vedením EÚ a svoje nezhody riešiť diplomatickou cestou.

„Ak bude ohrozená stabilita, NATO – KFOR je pripravené zasiahnuť, čo je v súlade s mandátom OSN,“ vysvetlil Stoltenberg. Sily NATO pôsobiace v Kosove majú 3775 vojakov z 28 krajín. Mandátom misie KFOR je zaistiť bezpečné prostredie a garantovať slobodu pohybu „v prospech všetkých komunít v Kosove“.

Vyhnúť sa jednostranným krokom

Stoltenberg už v utorok hovoril aj s kosovským premiérom Albinom Kurtim, pričom zdôraznil potrebu vyhnúť sa jednostranným krokom, ktoré by zhoršili súčasnú napätú situáciu.

Srbsko / Kosovo / Rusko / Krym / Čítajte viac Na kosovsko-srbskej hranici stúplo napätie. Kosovská vláda preto odložila platnosť nových pravidiel

Najnovšiu eskaláciu napätia medzi Belehradom a Prištinou vyvolalo opatrenie, podľa ktorého si mali ľudia so srbskými dokumentami pri vstupe na kosovské územie vymeniť doklady za dočasné. Situácia sa vyostrila v nedeľu, v predvečer platnosti nariadenia, keď srbské komunity začali na protest blokovať cesty a stavať barikády.

Pod tlakom západných mocností a najmä USA, sa vláda v Prištine rozhodla odložiť o mesiac, do 1. septembra, nadobudnutie platnosti nových pravidiel o dokladoch na hraniciach so Srbskom.

Mierová misia NATO bola do Kosova vyslaná v roku 1999 po tom, ako 78-dňová bombardovacia kampaň Aliancie prinútila srbské jednotky ukončiť zásahy proti tamojším Albáncom. Bývalá južná provincia Srbska sa potom vydala na cestu nezávislosti.

Ukrajina Rusko vojna Charkov uarus Čítajte viac 161. deň: Rusi už môžu mať iránske drony. Pentagón: HIMARS-y na Ukrajine 'žijú'

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, pričom ho uznalo viac ako 100 krajín vrátane Ukrajiny, piatich členských štátov Európskej únie, Ruska a Číny.

Vláda v Belehrade, ktorá nezávislosť Kosova odmieta, na pôde OSN už trikrát odsúdila ruskú inváziu a uznáva Ukrajinu ako celok. Srbsko, ktoré je takmer úplne závislé od ruského plynu, sa však tiež odmieta pripojiť k sankciám proti Moskve.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #KFOR #Ukrajina #vojna na Ukrajine