Na Islande vybuchla opäť sopka Fagradalsfjall, vlani sa na ňu chodilo opekať

Na juhozápade Islandu neďaleko metropoly Reykjavíku sa začala erupcia sopky Fagradalsfjall, ktorá naposledy chrlila lávu vlani niekoľko mesiacov. Informovala o tom agentúra AP. Podľa nej výbuch neohrozuje neďaleké medzinárodné letisko Keflavík, ktoré zostáva otvorené a neruší žiadne lety.

03.08.2022 23:22
sopka, Fagradalsfjall Foto: ,
Človek kráča, aby si mohol pozrieť erupcie sopky Fagradalsfjall na Islande v stredu 3. augusta 2022.
debata

Islandský meteorologický úrad však vyzval ľudí, aby nechodili do blízkosti vulkánu, ktorý leží asi tridsať kilometrov od Reykjavíku. Vlani v marci sa k sopke, ktorej erupcia vtedy rozžiarila nočnú oblohu jasne červenou farbou, vydali tisíce zvedavcov. Agentúra AFP vtedy napísala, že najodvážnejší z nich si nad horúcou lávou opekali klobásky. Tento vulkán je na rozdiel od mnohých ďalších islandských sopiek pomerne dobre prístupný, dá sa k nemu dostať po asi 90-minútovom pochode od najbližšej cesty.

Na záberoch zo sociálnych sietí z dnešného dňa je vidieť, ako zo sopky vyteká horúca láva na lávové pole, ktorá sa tam vytvorilo pri minuloročnej erupcii. Tá bola prvým výbuchom sopky na polostrove Reykjanes za osemsto rokov.

Vedci dnešný výbuch očakávali vzhľadom na sériu zemetrasení z minulého týždňa. Vulkanológ Magnus Tumi Gudmundsson povedal agentúre AP, že erupcia sa zdá byť malá.

Výbuchy sopiek na Islande nie sú neobvyklé. Najhoršia z posledných rokov bola erupcia sopky Eyjafjallajökull na jar 2010, ktorá vyvrhla do atmosféry sopečný popol do výšky niekoľkých kilometrov, čo viedlo k ochromeniu leteckej dopravy v Európe.

vulkán, sopka, Tambora, údolie Čítajte viac Kedy príde najbližšia silná erupcia? Vedci nemôžu povedať
debata chyba
Viac na túto tému: #Island #výbuch sopky