Čína vypálila ponad Taiwan štyri balistické rakety. Tokio: Vážny problém

Čína vo štvrtok podľa Taiwanu odpálila balistické rakety blízko súostrovia Ma-cu, ktoré patrí pod správu Tchaj-peju, ale leží neďaleko čínskych brehov.

04.08.2022 06:46 , aktualizované: 19:36
Taiwan / Čína / Foto: ,
Televízne správy v kaderníctve v meste Tchaj-pej zobrazujú mapu s oblasťami, kde Čína vykonáva vojenské cvičenia v blízkosti Taiwanu 4. augusta 2022
debata (41)

Vo vyhlásení taiwanského ministerstva obrany sa uvádza, že rakety typu Tung-feng (Dongfeng) boli odpálené do vôd severovýchodne a juhozápadne od Taiwanu okolo 13.56 h miestneho času (07.56 h SELČ). Taiwanský rezort obrany uviedol, že v reakcii na odpálenie rakiet aktivoval obranné systémy.

VIDEO: Ako odraziť čínsky útok z mora? Taiwanski vojaci si to nacvičili

Video
Pozrite si, ako taiwanská armáda nacvičovala odrazenie útoku z mora na videu taiwanskej Military News Agency.

Japonsko neskôr uviedlo, že štyri z piatich čínskych rakiet, ktoré dopadli do výlučnej hospodárskej zóny Japonska, pravdepodobne preleteli ponad Taiwan, uviedlo ministerstvo obrany.

Informáciu o vypálení rakiet potvrdila aj čínska armáda. Plukovník Š'I, hovorca Východného okruhu Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády, uviedol, že čínske sily uskutočnili konvenčný raketový útok na vopred určenú oblasť pri východnom pobreží Taiwanu. Všetky rakety presne zasiahli ciele, dodal.

Tchaj-pej odsúdil iracionálne kroky Číny, ktorá podľa neho narušila regionálny mier. Podľa internej taiwanskej bezpečnostnej správy, do ktorej nazrela agentúra Reuters a potvrdil ju nemenovaný bezpečnostný zdroj, mierili rakety smerom k cvičným zónam 2 a 3, ktoré Čína ešte predtým avizovala.

Japonsko proti dopadu balistických rakiet do svojej výlučnej zóny voči Číne protestovalo diplomatickou cestou. Tokio incident označilo za „vážny problém, ktorý ovplyvňuje národnú bezpečnosť a bezpečnosť občanov Japonska“.

Podľa analytikov je jedným zo scenárov, že sa Čína chystá vypáliť balistické rakety, ktoré by dopadli veľmi blízko taiwanského pobrežia. K podobnému kroku sa Čína uchýlila v roku 1996, keď došlo k výraznej eskalácii napätia medzi Pekingom a Tchaj-pejom. Tentoraz sú však vyznačené zóny vojenského cvičenia Číny oveľa bližšie k pobrežiu Taiwanu.

Obavy vyvoláva aj skutočnosť, že jedna zo zón sa nachádza východne od Taiwanu v Tichom oceáne. Podľa analytikov je teda možné, že sa Čína pripravuje na prelet rakety nad Taiwanom, aby mohla strela dopadnúť až do vzdialenejšej zóny. To by bolo považované za vážne narušenie taiwanského vzdušného priestoru.

Americké lietadlo, ktoré dokáže sledovať balistické strely počas ich letu, odštartovalo podľa stanice BBC vo štvrtok z Japonska a mieri k Taiwanu. Podľa amerického námorníctva sa presúva do oblasti, ktorá zahŕňa vody juhovýchodne od Taiwanu, aj lietadlová loď Ronald Reagan.

„USS Ronald Reagan a jej úderná skupina sú vo Filipínskom mori a pokračujú v bežných, plánovaných operáciách v rámci rutinnej hliadky na podporu slobodného a otvoreného Indo-Pacifického regiónu,“ uviedol hovorca amerického námorníctva.

Čínska armáda začala vojenské cvičenie

Čínska armáda vo štvrtok ráno začala vojenské cvičenie vrátane ostrých striel vo vodách a vo vzdušnom priestore obklopujúcom Taiwan. Vo štvrtok o 6:00 SELČ to oznámila čínska štátna televízia. Cvičenie bude pokračovať až do nedele do 6.00 h SELČ. Zvýšená činnosť čínskej armády je reakciou na utorkovú návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane.

VIDEO: Čo ak Čína zaútočí? Taiwan chce byť pripravený

Video
Ozbrojené sily Taiwanu minulý týždeň usporiadali pravidelné vojenské cvičenie Chan Kchuang. Pozrite si z neho video taiwanskej Military News Agency.

Taiwanské ministerstvo obrany podľa agentúry Reuters uviedlo, že bude na „nepriateľskú situáciu“ adekvátne reagovať. Plánuje tiež zvýšiť stupeň pohotovosti vlastnej armády.

Ministerstvo obrany Taiwanu o niekoľko hodín skôr oznámilo, že jeho webové stránky napadli hackeri a stránky boli dočasne mimo prevádzky. Podľa hovorkyne vlády kyberútoky zatiaľ nespôsobili žiadnu škodu, mierili tiež na ministerstvo zahraničných vecí a vládu. Ostrovným spoločnostiam odporučili kvôli zvýšenému počtu hackerských útokov zvýšiť kybernetickú bezpečnosť.

Vyhnite sa provokáciám

Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) vo štvrtok na úvod stretnutia v Kambodži vyzvalo na zmiernenie napätia v Taiwanskom prielive. Ministri zahraničia ASEAN apelovali na Spojené štáty aj na Čínu, aby sa vyhli akýmkoľvek „provokatívnym akciám“ v súvislosti s návštevou Nancy Pelosiovej v Taiwane, ktorá rozhnevala Peking.

Stretnutia v Phnompenhu sa zúčastňuje aj šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, ktorý na twitteri odsúdil „agresívne vojenské aktivity“ Číny. Vyzval všetky strany, aby zachovali pokoj, zdržanlivosť a konali transparentne. Návšteva Pelosiovej je podľa neho pre Peking len zámienkou.

Šéfovia diplomacií krajín ASEAN v ojedinelom spoločnom vyhlásení varovali, že rastúce napätie by mohlo viesť aj k otvorenému konfliktu. Situácia by mohla „destabilizovať región a nakoniec by mohla viesť k zlému odhadu, vážnemu stretu, otvoreným konfliktom a nepredvídateľným následkom medzi veľkými mocnosťami,“ cituje vyhlásenie agentúra AP.

Pelosiová zostáva v regióne

Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou USA, ktorá navštívila ostrov nárokovaný Čínou za posledných 25 rokov. Počas krátkeho utorkového pobytu na Taiwane sa zišla s prezidentkou Cchaj Jing-wen a navštívila parlament. Jej cesta vyvolala ostrú reakciu Číny, ktorá vzápätí oznámila začatie vojenských cvičení s ostrou streľbou v okolí ostrova.

Pelosiová naďalej zostáva v regióne, vo štvrtok je na návšteve Južnej Kórey. V pláne má tiež navštíviť hranicu medzi Južnou Kóreou a KĽDR.

Nancy Pelosiová / Kim Čin-pchjo / Čítajte viac USA chce politikou odstrašovania dosiahnuť denuklearizáciu KĽDR

Po Američanoch Nemci?

Diplomatický zástupca Taiwanu v Nemecku Sie Č'-wej vo štvrtok pozval delegáciu nemeckého Spolkového snemu na návštevu Taiwanu. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá citovala z rozhovoru pre nemecký denník Tagesspiegel.

„Navrhujem, aby delegácia Spolkového snemu vedená jeho predsedníčkou (Bärbel Basovou) odcestovala na Taiwan,“ povedal diplomat.

Bundestag v reakcii na toto vyjadrenie vo vyhlásení uviedol, že Basová v súčasnosti neplánuje takúto cestu. DPA píše, že medzi vrcholnými nemeckými predstaviteľmi existuje dohoda, že nebudú mať žiadne osobné styky so svojimi rezortnými kolegami na Taiwane, vrátane návštev.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan #ASEAN