Päť čínskych balistických rakiet dopadlo do japonskej výlučnej ekonomickej zóny

Päť čínskych balistických rakiet dopadlo do japonskej výlučnej ekonomickej zóny, napísala agentúra Kjódó s odvolaním sa na japonskú vládu, ktorá incident odsúdila. Niečo také sa stalo prvýkrát, uviedol japonský minister obrany Nobuo Kiši.

04.08.2022 14:28 , aktualizované: 14:59
Balistické rakety Foto:
Na snímke z videozáznamu čínskej televízie CCTV balistická strela vypálená z neznámeho miesta 4. augusta 2022
debata (6)

Minister dodal, že Japonsko už podalo sťažnosť diplomatickou cestou. Výlučná ekonomická zóna sa rozkladá do 200 námorných míľ, teda 370 kilometrov od pobrežia.

„Päť z deviatich balistických striel, ktoré vypálila Čína, dopadlo do výlučnej hospodárskej zóny Japonska,“ uviedol Kiši. Incident označil za „vážny problém, ktorý ovplyvňuje národnú bezpečnosť a bezpečnosť našich občanov“.

Taiwanské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že Čína vypálila počas vojenských cvičení v blízkosti Taiwanu niekoľko balistických striel. Túto informáciu potvrdila aj čínska armáda.

Taiwan / Čína / Čítajte viac Čína vypálila ponad Taiwan štyri balistické rakety. Tokio: Vážny problém

Japonský minister zahraničia Jošimasa Hajaši vyjadril už skôr vážne znepokojenie nad rozsiahlym čínskym vojenským cvičením pri Taiwane, ktoré sa začalo v reakcii na utorkovú návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na ostrove. Podľa Taiwanu vypálila čínska armáda 11 balistických rakiet do vôd okolo ostrova.

Taiwan / Čína / Čítajte viac Čína vypálila ponad Taiwan štyri balistické rakety. Tokio: Vážny problém
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína