Estónsko nechá odstrániť všetky sovietske pomníky, aj kontroverzný tank

Estónsko nechá odstrániť či premiestniť všetky sovietske pomníky v krajine. Presné načasovanie tohto kroku bude závisieť od logistických možností miest a obcí, uviedla podľa agentúry DPA premiérka tejto pobaltskej krajiny Kaja Kallasová. Odtiahnutý má byť aj kontroverzný tank T-34 v prevažne ruskojazyčnom meste Narva.

04.08.2022 16:30
debata (87)

„Hlavná vec bola rozhodnutá – sovietske pomníky musia byť odstránené z verejného priestoru, a my to urobíme čo najskôr,“ povedala premiérka. Odstraňovanie budú mať na starosti jednotlivé mestá a obce. Podľa Kallasovej je v bývalej sovietskej republike stále 200 až 400 takýchto pomníkov.

putin Čítajte viac Expertka: Vojna proti Ukrajine je Putinovou osobnou križiackou výpravou

Do centra verejnej diskusie sa v posledných dňoch dostal tank T-34 z druhej svetovej vojny, ktorý je vystavený na podstavci v meste Narva na hraniciach s Ruskom. Niekoľko desiatok ľudí pri ňom v stredu večer demonštrovalo, keď sa objavili správy, že pomník pripomínajúci okamih vstupu Červenej armády do Estónska v roku 1944 má byť odstránený.

„Tank je vražedná zbraň, nie je to pomník. A tie isté tanky sa v súčasnosti používajú na zabíjanie ľudí v uliciach Ukrajiny,“ povedala Kallasová. Uviedla tiež, že pod tankom nie sú žiadne vojnové hroby. Radnica mesta so zhruba 60 000 obyvateľmi, z ktorých viac ako 90 percent sú etnickí Rusi, už skôr vyslovila s možným odstránením tanku nesúhlas. V reakcii na rozhodnutie estónskeho kabinetu uviedla, že chce s vládou rokovať.

ukrajina Čítajte viac Estónska rozviedka: Rusko sa pri útoku vyhne mestám, spoľahne sa na separatistov

Estónsko bolo počas druhej svetovej vojny striedavo okupované Sovietskym zväzom a nacistickým Nemeckom. Po skončení vojny až do roku 1991 bolo spolu s Litvou a Lotyšskom nedobrovoľne súčasťou Sovietskeho zväzu. Asi štvrtinu z 1,3 milióna obyvateľov Estónska tvoria Rusi, z ktorých mnohí majú rodinné väzby na Rusko. Podľa prieskumov časť z nich podporuje kroky ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho inváziu na Ukrajinu.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #vojna na Ukrajine