Čína pre Taiwan páli rakety na všetky strany

Čína soptí. Komunistický režim v Pekingu začal veľké vojenské manévre v okolí Taiwanu. Potrvajú minimálne do nedele. Je to reakcia Číny na návštevu šéfky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, ktorá na Taiwan pricestovala v utorok a v stredu odišla.

04.08.2022 18:17
Čína, Taiwan Foto:
Na snímke z videozáznamu čínskej televízie CCTV balistická strela vypálená z rámci veľkého vojenského cvičenia, ktoré čína spustila v blízkosti Taiwanu.
debata (85)

Ostré streľby

Peking cvičí ostré streľby. Odpálil niekoľko balistických striel, ktoré dopadli neďaleko súostrovia Ma-cu, ktoré je pod správou Taiwanu. Informovalo o tom ministerstvo obrany ostrovného štátu.

VIDEO: Ako odraziť čínsky útok z mora? Taiwanski vojaci si to nacvičili

Video
Pozrite si, ako taiwanská armáda nacvičovala odrazenie útoku z mora na videu taiwanskej Military News Agency.

Čína pokladá Taiwan za svoje územie. Nahnevane reaguje na čokoľvek, o čom si myslí, že jej postoj spochybňuje. Pelosiová Taiwanu počas návštevy jednoznačne vyjadrila podporu, ale v žiadnom prípade nehovorila o jeho nezávislosti. A tú nepresadzuje ani samotná vláda v Tchaj-peji.

V súvislosti s čínskymi manévrami Taiwan oznámil, že aktivoval obranné systémy. Už počas Pelosiovej návštevy viac ako 20 lietadiel komunistického režimu narušilo taiwanskú identifikačnú zónu protivzdušnej obrany. A včera zašiel Peking ešte ďalej. Dokonca Japonsko informovalo, že päť čínskych balistických striel dopadlo do jeho výlučnej ekonomickej zóny na mori. Podľa Tokia je to po prvý raz, čo také niečo Peking urobil.

"Ide o vážny problém, ktorý sa týka národnej bezpečnosti našej krajiny a bezpečnosti ľudí,“ vyhlásil podľa portálu Japan Times japonský minister obrany Nubuo Kiši na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii.

Peking zatiaľ nereagoval na sťažnosti Taiwanu či Japonska. "Všetky rakety presne zasiahli cieľ,“ citovala agentúra AP z vyhlásenia čínskej Ľudovej oslobodzovacej armády. Peking spustil aj silnú propagandistickú kampaň. Čínske televízie vysielali zábery vypálených rakiet na severe, na juhu a na východe krajiny.

Podľa čínskej štátnej agentúry Sin-chua vojenské akcie slúžia na nácvik spoločných manévrov blokády, útokov na námorné a pozemné ciele a na kontrolu vzdušného priestoru.

Najväčšie armády sveta

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

"Ak by Ľudová oslobodzovacia armáda skutočne chcela napadnúť Taiwan v rámci totálnej invázie, tak v rámci terajšieho cvičenia vidíme všetky konkrétne kroky, ktoré by mohla podniknúť,“ povedal pre AP Ma Čche-kchun, profesor na taiwanskej Univerzite národnej obrany.

Reakciu Pekingu sa poponáhľala obhajovať Moskva. „Napätie v regióne a okolo Taiwanu bolo vyprovokované návštevou Pelosiovej. Bola to úplne zbytočná návšteva a zbytočná provokácia,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Červené čiary Pekingu

Riaditeľ Programu bezpečnostných štúdií na prestížnej univerzite Massachusetts Institute of Technology M. Taylor Fravel pre Pravdu povedal, že prístup k Taiwanu je súčasťou zhoršujúcich sa vzťahov medzi USA a Čínou.

"Návšteva šéfky snemovne Pelosiovej môže viesť k tomu, že Peking ju bude vnímať tak, že Washington je v procese zásadnej zmeny politiky jednej Číny. Cesta demokratky preto asi povedie ešte k výraznejšiemu zhoršeniu vzťahov, keďže Čína si povie, že keby sa ich aj usilovala zlepšiť, prístup Spojených štátov k Taiwanu tým nezmení. Pre Tchaj-pej je Pelosiovej návšteva vyjadrením podpory, ale zvýšila aj riziko konfliktu. Na strane Pekingu môže narásť pocit, že musí niečo urobiť, aby Washingtonu a Tchaj-peju ukázal svoje červené čiary,“ vysvetlil M. Taylor Fravel.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan #Nancy Pelosiová #Vojenstvo