Návrat do sovietskych čias. Diplomati budú v Rusku opäť nakupovať v Beriozke

Rusko pre zahraničných diplomatov zriadi bezcolné obchody, kde si budú môcť nakúpiť tovar zo Západu za zahraničnú menu. Vráti sa tak k praxi zo sovietskej éry, kedy existovali obchody Berjozka, píše denník The Guardian. Na podobnom princípe v niekdajšom Československu fungovala sieť obchodov Tuzex.

04.08.2022 22:43
debata (67)

Obchody zrejme privítajú prvých zákazníkov už na jeseň. Vlastniť ich bude spoločnosť patriaca pod ruské ministerstvo zahraničia a diplomati si v nich budú môcť zaobstarať širokú škálu tovaru – alkoholické nápoje a tabakové výrobky, šperky, kozmetiku, parfumy, cukrovinky aj smartphony alebo hodinky, napísal server Mediazona.

Z Ruska sa zahraničné spoločnosti od nábytkárskej značky IKEA cez technologické giganty Apple a Microsoft po reťazce rýchleho občerstvenia McDonald's stiahli v reakcii na februárovú inváziu na Ukrajinu. Západné krajiny proti ruským spoločnostiam aj jednotlivcom zaviedli sankcie.

Vladimir Putin Čítajte viac Západné sankcie zaberajú: 10 grafov o tom, ako krváca ruská ekonomika

V nových obchodoch budú môcť nakupovať len ľudia s oficiálnymi dokladmi, ktoré preukazujú, že patria medzi zahraničných diplomatov, zamestnancov medzinárodnej organizácie alebo sú ich rodinnými príslušníkmi. Obchody budú prijímať platby v eurách či dolároch.

„Je to úplný Sovietsky zväz,“ napísal šéfeditor ruskej Mediazóny Sergej Smirnov v odkaze na prax obchodov, ktoré brali od obyvateľov prostriedky v západnej mene.

O zriadení obchodov informoval ruský parlamentný vestník.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine