Napätie rastie. Čína poslala nad Taiwan 49 lietadiel, Taipei odpovedal stíhačkami

Taiwan dnes vyslal stíhačky, aby varovali 49 čínskych lietadiel pred vstupom do jeho vzdušnej obrannej zóny, uviedlo podľa agentúry Reuters tamojšie ministerstvo obrany.

05.08.2022 07:45 , aktualizované: 21:13
Čína, Taiwan, strely, balistické, cvičenia,... Foto:
Na snímke z videozáznamu čínskej televízie CCTV balistická strela vypálená z neznámeho miesta vo štvrtok 4. augusta 2022. Čínska armáda začala vo štvrtok vojenské cvičenie v šiestich oblastiach, ktoré obklopujú Taiwan.
debata (98)

Všetky čínske lietadlá potom krátko prekročili strednú líniu Taiwanského prielivu, teda podľa nepísaných pravidiel deliacu čiaru medzi námorným a vzdušným priestorom Číny a Taiwanu. Tú prekročili aj čínske lode, a Taipei preto uviedol do pohotovosti aj námorníctvo a protivzdušnú obranu.

Peking, ktorého ozbrojené sily teraz v okolí Taiwanu vykonávajú rozsiahle manévre, bojové lietadlá cez túto líniu vyslal podľa Taipeia už v predchádzajúcich dňoch. Dnes taiwanské ministerstvo obrany takéto počínanie odsúdilo a podotklo, že Čína vážne poškodzuje status quo v oblasti.

VIDEO: Ako odraziť čínsky útok z mora? Taiwanski vojaci si to nacvičili.
Video

Dnes čínske ministerstvo obrany oznámilo, že vykonáva letecké a námorné manévre v troch smeroch od brehov Taiwanu s cieľom „otestovať spoločné bojové schopnosti jednotiek“. Cvičenie zahájené vo štvrtok podľa Pekingu potrvá do konca víkendu.

Peking: USA musia „napraviť svoje chyby“

Z krízy v americko-čínskych vzťahoch sa dá dostať jedine tak, že Spojené štáty „okamžite napravia svoje chyby“, povedal vysokopostavený predstaviteľ čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone Ťing Čchüan.

Ťing Čchüan vo svojich vyjadreniach narážal na protest Bieleho domu proti vojenským akciám Pekingu, ktoré tlmočil čínskemu veľvyslancovi vo Washingtone. Američania označili čínske vojenské manévre v Taiwanskom prielive za nezodpovedné a v rozpore s udržaním mieru a stability v regióne.

Ťing Čchüan však reagoval, že mier a stabilitu ohrozujú Spojené štáty. „Narušiteľom poriadku je tu americká strana,“ povedal. „Z tejto krízy sa dá dostať iba tak, že americká strana okamžite podnikne opatrenia, ktorými napraví svoje chyby a odstráni vážne dôsledky Pelosiovej návštevy,“ dodal.

Situácia medzi Čínou a Taiwanom sa vyhrotila po utorkovej návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v Taiwane. Peking návštevu ostro odsúdil a onedlho začal vojenské cvičenie s ostrou streľbou v blízkosti ostrova. Do vôd okolo Taiwanu Čína pri manévroch vypálila 11 balistických rakiet, päť z nich pritom dopadlo do japonskej výlučnej ekonomickej zóny.

Nancy Pelosiová, Japonsko Čítajte viac Pelosiová: Nedovolíme Číne izolovať Taiwan pred návštevami z USA

Čína demokratický Taiwan napriek jeho nezávislému postaveniu považuje za vzbúreneckú provinciu a súčasť svojho územia, cestu Pelosiovej preto vníma ako provokáciu a snahu Taiwanu o utvrdenie samostatnosti. Pelosiová v piatok v Tokiu vyhlásila, že jej cesta nebola zameraná na zmenu status quo na Taiwane alebo v regióne. Zároveň povedala, že Spojené štáty nedovolia Pekingu, aby Taiwan izoloval tým, že bude brániť americkým predstaviteľom v cestovaní na tento ostrov.

Blinken: USA chcú upokojiť situáciu

Spojené štáty chcú upokojiť situáciu okolo Taiwanu po „nehorázne provokatívnej“ reakcii Pekingu na návštevu šéfky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Na ministerskom zasadnutí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) to podľa nemenovaného zdroja agentúry Reuters povedal šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Agentúra AP uvádza, že americký minister zahraničia sa pri piatkovom rokovaní stretol so svojimi náprotivkami z Ruska a Číny Sergejom Lavrovom a Wang Iom.

„Blinken, ktorý do miestnosti vstúpil ako posledný, sa na Lavrova ani nepozrel, keď zasadol na svoje miesto o niekoľko stoličiek vedľa, rovnako ako na Wanga, ktorý bol usadený o kúsok ďalej pri rovnakom stole ako Lavrov,“ píše AP.

Blinken v piatok Čínu obvinil, že sa snaží zastrašiť nielen Taiwan, ale aj jeho susedov, píše s odvolaním sa na „západného činiteľa“ Reuters. Washington podľa ministra zahraničných vecí naďalej stojí za svojimi partnermi a spojencami. Medzi tie možno radiť aj Taiwan, hoci s ním USA nemajú formálne diplomatické vzťahy.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan